www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Yποβάθμιση της Ισπανίας από τη Standard & Poor's

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα (σε ΑΑ από ΑΑ+) προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.


Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως μια μεγαλύτερη του αναμενομένου περίοδος χαμηλής ανάπτυξης υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Επίσης, η προοπτική είναι αρνητική, που σημαίνει πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, αν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινωθεί περισσότερο από αυτό που εκτιμά για την ώρα ο οίκος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μετά την υποβάθμιση, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα
Βέγα απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία.

«Θέλω να εκφράσω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους συμπολίτες μας και ηρεμίας προς τις αγορές», τόνισε προς τους δημοσιογράφους.

«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό σχέδιο σταθεροποίησης και μείωσης του ελλείμματός μας, ώστε αυτό να πέσει κάτω από το 3% το 2013. Έχουμε υιοθετήσει ένα σχέδιο, θέσαμε σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Είμαστε καθ’ οδόν στην εφαρμογή όλων των μέτρων για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ισπανία ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός προγράμματος σταθερότητας, με κύριο άξονα την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ σε μία τριετία προκειμένου να μειώσει τα 2013 το εξωτερικό της χρέος στο 3%, αντί 11,2% που εκτιμάται από την Eurostat πως είναι σήμερα το ύψος του.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: