Η Επιστημονική Ομάδα του Athens Colorectal Group παρουσίασε μία νέα τεχνική αντιμετώπισης προβλημάτων του εντέρου, που εφαρμόζεται επιτυχώς σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και ανέρχεται στα 17.000 - 20.000 ευρώ.
Την επίσημη παρουσίαση της νέας ιατρικής μεθόδου αντιμετώπισης της ακράτειας και της δυσκοιλιότητας, InterStim Therapy, παρουσίασε η Επιστημονική Ομάδα του Athens Colorectal Group. Για την τεχνική αυτή, που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, μίλησαν οι:
- Κωνσταντίνος Σπανός, χειρουργός, λέκτορας Χειρουργικής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ, ο οποίος ανέφερε ότι το πρόβλημα της ακράτειας απασχολεί σημαντικό τμήμα του γυναικείου πληθυσμού, κυρίως μετά τον κολπικό τοκετό.
- Νικόλαος Σαλαμέτης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής ενδοσκοπικού Τμήματος Αθηναϊκής Κλινικής, ο οποίος σημειώσε πως σύμφωνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα που
έχουν λιγότερες από 3 κενώσεις εβδομαδιαίως, πάσχουν από δυσκοιλιότητα, ενώ κύριες αιτίες των προβλημάτων κένωσης είναι οι:
1.Διαιτητικές συνήθειες ή συνθήκες διαβίωσης
2.Διαταραχές κίνησης του εντέρου
3.Γενικά παθολογικά αίτια
4.Νευρολογικές ή παθήσεις ενδοκρινών αδένων
5.Φαρμακευτικά αίτια
6.Παθήσεις εντέρου
- Πάνος Αντωνίου, χειρουργός, υπεύθυνος του Athens Colorectal Group, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Αθηναϊκής Κλινικής, ο οποίος εστίασε στην περιγραφή της νέας μεθόδου με τα εξής τέσσερα βήματα:
1.Απλή μέθοδος χωρίς νοσηλεία
2.Τοπική αναισθησία
3.Μόνιμο ή παροδικό ηλεκτρόδιο
4.Διαγνωστικό εργαλείο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο εξωτερικό, 84% των ασθενών έμειναν ικανοποιημένοι και 80% θα το έκαναν πάλι.
Έπειτα, παρουσίασε σε τίτλους τα συμπεράσματα της τεχνικής αυτής:
1.Το δοκιμαστικό τεστ προγνωστικός παράγοντας κλινικής επιτυχίας
2.Μείωση της ακράτειας & της δυσκοιλιότητας
3.Μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα ζωής
4.Ασφαλής, αναστρέψιμη
5.Συμβατή με άλλες θεραπείες
6.Ελάχιστα επεμβατική
7.Cost effective
Αναλυτικότερα
Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ενός νευροδιεγέρτη που αποτελεί ουσιαστικά έναν «βηματοδότη» του εντέρου, ο οποίος βοηθά να αποκατασταθεί η φυσιολογική δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος των ασθενών, προκειμένου να αφοδεύουν κανονικά. Ο νευροδιεγέρτης εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, λίγο πιο πάνω από το επίπεδο του κόκκυγα και στέλνει ήπια ηλεκτρικά ερεθίσματα στο ιερό νεύρο (Ι3) μέσω ενός ηλεκτροδίου.
Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής εκτελείται σε δύο φάσεις. Αρχικά στη φάση της δοκιμής που διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες, τοποθετείται το ηλεκτρόδιο στον ασθενή με τοπική αναισθησία και διεγείρεται το Ι3. Μετά την αρχική φάση ακολουθεί η τοποθέτηση του μόνιμου εμφυτεύματος υποδορίως με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής έχει για τα επόμενα 7-9 χρόνια, και μέχρι να αδειάσει η μπαταρία, μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή τύπου PDA, η οποία επικοινωνεί απευθείας με το νευροδιεγέρτη για να ρυθμίζει την ένταση της ηλεκτρικής διέγερσης ή να τον κλείνει και να τον ανοίγει.
Η μέθοδος αυτή κοστίζει περίπου 17.000 - 20.000 ευρώ.
Λίγα λόγια για το Athens Colorectal Group
Το Athens Colorectal Group (ACRG) λειτουργεί από το 2007 στην Αθηναϊκή Κλινική (μέλος του Ομίλου Interamerican) με σκοπό τη διερεύνηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του κατωτέρου πεπτικού.
Tο Tμήμα παχέος εντέρου, ορθού & πρωκτού (ACRG) στελεχώνεται από μια ομάδα επιστημόνων με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο: από τους χειρουργούς Π. Αντωνίου και Γ. Τσιούλια, τους γαστρεντερολόγους Ν. Σαλαμέτη, Γ. Κουτσουνόπουλο & Στ. Τσιάκο, την ομάδα του ογκολόγου Η. Αθανασιάδη, τους ειδικούς παθολόγους Κ. Χαλκιά και Γ. Καρούσο, το Αναισθησιολογικο τμήμα (Β. Δημητρίου, Δ. Κωστρόγλου, Δ. Σπυρίδωνος), τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Μ. Μουγκρίδου και την ψυχολόγο υγείας Τ. Ξένου.
Επίσης, από τις αρχές του 2010 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το Neuromodulation team (Π. Αντωνίου, Φ. Ματθαιοπούλου, Π. Τσαπάρας) που έχει εκπαιδευθεί στην εφαρμογή νευροδιεγερτών σε παθήσεις του εντέρου.
Οι παθήσεις κατωτέρου πεπτικού ταλαιπωρούν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (ανεξαρτήτως ηλικίας) και επηρεάζουν έντονα την καθημερινή δραστηριότητα. Στόχος του ACRG είναι, χρησιμοποιώντας σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας και ιατρικές γνώσεις αιχμής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου