www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Στο νέο μνημόνιο η Τρόικα ζητά από το Δημόσιο να σταματήσει να είναι «μπαταχτσής»


Στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του αποφάσισε να προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο μετά από πολλά χρόνια που χρωστά σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Το συνολικό ποσό των χρεών του Δημοσίου προς τρίτους ανέρχεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα ανέβαλε την όλη διαδικασία με το σκεπτικό ότι τα ταμεία είναι άδεια. Πλέον όμως, η Τρόικα ζητά και μέσω του νέου μνημονίου το Δημοσίου να σταματήσει να είναι «μπαταχτσής» και να προχωρήσει στην άμεση αποπληρωμή των χρεών που έχει σε τρίτα πρόσωπα.

Όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των υπουργείων, θα συμπληρώσουν και θα αποστείλουν μέχρι την 30η Μαρτίου 2012 στο Γενικό Λογιστήριο του
Κράτους ειδικό πίνακα με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις και απαιτήσεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011.


Οι εποπτευόμενοι φορείς θα αποστείλουν τους πίνακες στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία αφού πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους θα τα διαβιβάσουν στο ΓΛΚ.

Οι φορείς που θα ενισχυθούν με πρόσθετες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να έχουν ορίσει προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών

β) Να τηρούν πλήρως λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τρείς τουλάχιστον μήνες. Πλήρως λειτουργικό μητρώο σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να πληρωθούν και ότι παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις στα διάφορα στάδια ωρίμανσής τους. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η δέσμευση πίστωσης δεν εξασφαλίζει πάντα ότι η υποχρέωση μπορεί να πληρωθεί. Οι πιστώσεις των εξόδων θα πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων του προϋπολογισμού. Υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στο σκέλος των εξόδων.

γ) Να εξοφλήσουν από ίδιους πόρους μέρος των υφιστάμενων κατά την 31/12/2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

δ) Να δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Οι φορείς που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν άμεσα να ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από το ΓΛΚ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβληθούν μέσω των εποπτευόντων υπουργείων, τα οποία αφού εξετάσουν και αξιολογήσουν τα αιτήματα των φορέων θα τα αποστείλουν στο ΓΛΚ το αργότερα έως την 31η Μαΐου 2012.

Το Γ.Λ.Κ θα εξετάζει τα αιτήματα των φορέων και την αξιολόγηση του εποπτεύοντος υπουργείου και εφόσον υφίσταται ανάγκη θα ζητά πρόσθετες διευκρινήσεις ή στοιχεία, διαβεβαιώσεις κλπ. Στη συνέχεια θα μεταβιβάσει τις σχετικές πιστώσεις μέσω των προϋπολογισμών των υπουργείων. Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός 30 ημερών από τη λήψη της χρηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση των πληρωμών, οι φορείς θα αποστείλουν βεβαίωση ότι η έκτακτη χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση των σχετικών υποχρεώσεων. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η χρηματοδότηση ή μέρος αυτής δεν χρησιμοποιηθεί, θα επιστρέφεται στον κρατικό προϋπολογισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: