www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Eλληνικό «όχι» στο ψήφισμα του ΕΚ για τις ενταξιακές της ΠΓΔΜ

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, όπου γίνεται λόγος για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα, καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιάννακου, να ξεκαθαρίζει πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συναινέσει εάν δεν προηγηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.


Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Μαριέττα Γιαννάκου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το ζήτημα του ονόματος δεν αποτελεί μια απλή διμερή διαφορά. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα. Είναι η προπαγάνδα και η προσπάθεια
εξαρχαϊσμού των προβλημάτων. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα στη πραγματική ιστορία και τη λογική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο: «Όσοι ισχυρίζονται ότι στο όνομα της σταθερότητας θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το ζήτημα, όταν στη χώρα αυτή εκπαιδεύονται νέοι άνθρωποι σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που υπάρχει, κάνουν μεγάλος λάθος».

 Απαντώντας μάλιστα σε υπαινιγμό ξένου ευρωβουλευτή για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει πρώτα αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Αλλωστε, όπως σημείωσε, το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο της ΕΕ που θα κληθεί να αποφασίσει επί του θέματος παραμένει το Συμβούλιο.

«Αντί να ενθαρρύνετε μια απίστευτη προπαγάνδα που προέρχεται από το παλιό καθεστώς και τα τότε σχέδια του, θα πρέπει να πείτε επιτέλους σε αυτή τη χώρα το τί πρέπει να κάνει εάν θέλει να έχει καλές σχέσεις γειτονίας με τις άλλες χώρες», κατέληξε η κ. Γιαννάκου απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.

 Όπως υπογραμμίζεται, τέλος, στη σχετική ανακοίνωση, παρά τις θετικές αναφορές σε πολλά ελληνικά αιτήματα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και της αρχής καλής γειτονίας που πρέπει να σέβεται κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος δεν είναι ισορροπημένο, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο στις προσπάθειες επίτευξης μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Το ψήφισμα καταψήφισαν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος στο ΕΚ, Μαριλένα Κοππά, να επισημαίνει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ότι «παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων ο κ. Γκρουέφσκι εξακολουθεί να παίζει τα ίδια παιχνίδια και αρνείται να έρθει με εποικοδομητικό πνεύμα στον διάλογο».

«Τώρα που πλησιάζει η Συνοδός του ΝΑΤΟ, υπάρχει πάλι κινητικότητα», σχολίασε η κ. Κοππά και επανέλαβε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση ικανοποιητική για τις δυο πλευρές στη βάση που έχει περιγραφεί επανειλημμένως: γεωγραφικός προσδιορισμός με χρήση erga omnes. «Κάθε χαμένη μέρα είναι μια χαμένη ευκαιρία να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες της, δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί για λύση. Χαιρετίζουμε τις επαφές υψηλού επιπέδου με την ΠΓΔΜ οι οποίες δεν υποκαθιστούν σε καμιά περίπτωση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όμως, μόνο η επίλυση του ζητήματος για το όνομα είναι το κλειδί αυτής της διαδικασίας», διεμήνυσε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: