www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Γ. Κουτρουμάνης: «Όχι», εκτός απροόπτου, σε νέες μειώσεις συντάξεων


Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις «εκτός και αν υπάρξουν ανατροπές που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει», διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

 Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «υπάρχει σε πολλούς η αίσθηση ότι τα ταμεία έχουν κουμπαρά από τον οποίο βγάζουν κάθε φορά για τις παροχές, όμως κουμπαράς δεν υπάρχει, τα αποθεματικά είναι περιορισμένα και με βάση της εισροές διαμορφώνονται οι παροχές». Τόνισε πάντως πώς δεν θα απαιτηθούν νέες περικοπές, παρά την άνοδο της ανεργίας.

Εξάλλου, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρδος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι η επιχορήγηση του 2012 για τις συντάξεις είναι 2,2 δισ. ευρώ και ότι υπάρχει πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, αν παραστεί
ανάγκη, να μεταφερθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

 «Σήμερα το δημόσιο χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα σε ποσοστό πάνω από το 1/3 και άρα πρέπει να δούμε τις άλλες πηγές χρηματοδότησης για να είναι βιώσιμα», είπε ο κ. Κουτρουμάνης και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ποσοστό 45% δεν πληρώνει εισφορές στον ΟΑΕΕ Στον ΟΓΑ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 40%.

«Με καθαρό λόγο λοιπόν πρέπει να πούμε ότι η ασφαλιστική συνείδηση είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το 15% των επιχειρήσεων που υποβάλλουν περιοδική δήλωση δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε ότι από τις διασταυρώσεις του ΚΕΠΥΟ βρέθηκε πως πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν άλλα ποσά για εισφορές και άλλα για μισθοδοσία.

Σύντομα στο φως νέα στοιχεία για τη «λεηλασία» του ΙΚΑ

 Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το σκάνδαλο με τα μαϊμού επιδόματα δεν περιορίζεται μόνο στο ΙΚΑ Καλλιθέας, αλλά έχουν εντοπιστεί και άλλες περιπτώσεις που σύντομα θα βγουν στο φως. Η εκτίμηση είναι ότι θα κοπούν συνολικά 40.000 συντάξεις που δίνονται ενώ δεν θα έπρεπε.

«Ξέρουμε πού μας κλέβουνε στο ΙΚΑ. Το μόνο που μένει είναι τα ονόματα. Το ΙΚΑ ήταν μέχρι σήμερα φτωχό και σπάταλο», είπε από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για το 2012. Είναι αξιοσημείωτη η αποκάλυψη ότι από τις πλασματικές παροχές χάνονται κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, όπως θα αναφέρεται στο σχέδιο δράσης, εντός του 2012 οι προσπάθειες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα κατευθυνθούν στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, την εξασφάλιση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τους νέους τρόπους πληρωμής εισφορών και είσπραξης απαιτήσεων, στην εφαρμογή σχεδίου για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στην εφαρμογή μέτρων παροχών σε χρήμα.

Ειδικά για την εντατικοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών αναφέρεται ότι οι συσσωρευμένες οφειλές εργοδοτών από βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές σήμερα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως μόνο το 50% αφορά ενεργές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Στον προσωρινό διακανονισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΙΚΑ, υπήχθησαν 23.224 οφειλέτες με συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό που ανέρχεται σε 1,4 δις ευρώ. Από τους οφειλέτες αυτούς πάνω από το 70% παραμένει στη ρύθμιση, ενώ το 50% των οφειλών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση παραμένει ενεργό (δηλαδή τηρείται η καταβολή των δόσεων, σύμφωνα με τους όρους διακανονισμού).

Το 2012 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης, ενώ θα προχωρήσει και η εφαρμογή πιο ευέλικτων κανόνων για την υπαγωγή σε διακανονισμούς και ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών. Θα υπάρξει πιο συγκεκριμένα, δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων εναλλακτικών ρυθμίσεων εξόφλησης.

Στο πλαίσιο αυτό οι οφειλέτες εργοδότες θα κληθούν μαζικά αλλά και με εξατομικευμένες τηλεφωνικές ειδοποιήσεις να υπαχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους. Οι εργοδότες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ήδη ή σε προσωρινό διακανονισμό και όσοι υπαχθούν μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, θα παρακολουθούνται σε διαρκή βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: