www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

«Μαύρη λίστα» για τους παραβάτες των υγειονομικών διατάξεων

Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες θα επιβάλλει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου και Τροφίμων, ο οποίος θα καταχωρεί σε "μαύρη λίστα" (Black List) τις επιχειρήσεις που συστηματικά αγνοούν τις υγειονομικές διατάξεις, ενώ θα εισηγηθεί και στη Βουλή να μην μπορούν να μετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τα στοιχεία ελέγχων του Φορέα. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, το 2011 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της παραβατικότητας επιχειρήσεων. Καταγράφηκαν 1.232 παραβάσεις που αφορούσαν 529 επιχειρήσεις. Οι συνηθέστερες παραβάσεις έχουν να κάνουν με την ποιότητα των τροφίμων και με τη μη καταλληλότητα τους.

Ο αριθμός των ελέγχων είναι 7.720 και εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στις 9.200 ελέγχους στο τέλος του χρόνου, αυξημένος κατά 23% από την περσινή περίοδο. Υπεβλήθησαν 487 πρόστιμα ύψους 3.813.000.000 ευρώ και έχει κατατεθεί στον ΕΦΕΤ το 55% με 60% για τα προηγούμενα
χρόνια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, είπε ο κ. Μίχας, έχει επιβληθεί στην πολυεθνική επιχείρηση Carrefour μισό εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ, σημείωσε. Επίσης, έπειτα από ελέγχους ανεστάλη η λειτουργία δυο επιχειρήσεων και ακολουθεί μια τρίτη. Όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους, εκτελέστηκε το 75% από τους 3.500 που είχαν προγραμματιστεί και έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί.

"Το σημαντικό που βγαίνει από εδώ είναι ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται στα εμφιαλωμένα νερά και σε ποσοστό 15% της παραβατικότητας, και το άλλο είναι σε ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών σε ποσοστό 12,5%", είπε ο κ. Μίχας.

Ο κ. Μίχας ανακοίνωσε ότι ο ΕΦΕΤ λειτουργεί από χθες τον πενταψήφιο αριθμό 11717, στον οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταθέσει την καταγγελία του, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα προς τους καταναλωτές που ενδεχομένως να ανησυχούν ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την ποιότητα των τροφίμων, ότι η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων δεν πρόκειται να επηρεαστεί και "κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι μέσα από τη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι ευκαιρία για να μειώσουν την ποιότητα των τροφίμων"

Δεν υπάρχουν σχόλια: