www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

΄Εναρξη ενταξιακών για την ΠΓΔΜ ζήτησε ο Ν. Γκρούεφσκι


Την έγκριση της σύστασης της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός και όταν μιλάμε γι αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι ο καταλύτης προς τη θετική αυτή κατεύθυνση είναι η πρόοδος κάθε μέλους της "οικογένειας" των ευρωπαϊκών εθνών. Στο πνεύμα αυτό θα πρέπει να επιτραπεί στη χώρα μου να κάνει ένα βήμα εμπρός στον τομέα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού
Λαϊκού Κόμματος, στη Μασσαλία.

«Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι είναι λογικό και σωστό, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκριθεί η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό θα σημαίνει κατανόηση των αναγκών του λαού μου για την εξασφάλιση προϋποθέσεων σχετικά με τη μελλοντική κοινωνικο-οικονομική του πρόοδο».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Επιπλέον κίνητρο για περαιτέρω πρόοδο παρέχει η θέση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι πρέπει να επιτραπεί στη χώρα μου η ενσωμάτωσή της στις διεθνείς δομές, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς πρόσθετους όρους».

Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. οι «27» επανέλαβαν ότι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ είναι να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: