www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Στις 22/12 αναμένεται η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ


Στις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και στις 16 του μηνός το δώρο, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.
«Υπήρχε μια παράδοση ως προς την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στις 14-15 Δεκεμβρίου. Το πιο πιθανό φέτος είναι ότι θα πληρωθεί στις 16 το δώρο και στις 22 οι συντάξεις», ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ρ/σ Βήμα FM και διαβεβαίωσε: «Παρακολουθούμε το θέμα, γίνονται όπως και κάθε μήνα συσκέψεις με όλα τα ταμεία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με το ΙΚΑ και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει».


Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ταμεία, οφείλονται στη μείωση των εσόδων λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών, καθώς και της
δυσκολίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Μέχρι τώρα», σημείωσε, «τα έχουμε καταφέρει με τη μείωση των δαπανών να μην υπάρξει οριζόντια μείωση των συντάξεων, για τις μικρές και μεσαίες συντάξεις. Περιοριστήκαμε φέτος στη μείωση άνω των 1.200 ευρώ ή κάτω του ποσού αυτού, όταν είναι άνω των 55 ετών», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι επικουρικές είναι άλλο θέμα.

Είναι χαμηλή η εισπραξιμότητα, παρατήρησε και γνωστοποίησε πως είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το 2012, ώστε να μη μειωθούν οι πόροι και χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Καθένας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Είμαστε σε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός που κάνουμε είναι να μην υπάρξει καμία παραπέρα μείωση στις κύριες συντάξεις».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, ο υπουργός δήλωσε πως είναι μια ξεχωριστή υπόθεση, καθώς όπως είπε, τα επικουρικά ταμεία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν μεγάλα ελλείμματα. «Ο χρόνος θα κλείσει με 850 εκατ. ευρώ έλλειμμα. Τα επικουρικά ταμεία αυτή τη στιγμή εξαντλούν τα αποθεματικά τους το ένα μετά το άλλο και δεν θέλουμε να υπάρξει αδυναμία πληρωμής των συντάξεων. Αρα», τόνισε, «πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουν αυτά τα ταμεία να καταβάλλουν τις συντάξεις και τα επόμενα χρόνια», για να σημειώσει πως πρόκειται για συντάξεις που έχουν τεράστιες αποκλίσεις από ταμείο σε ταμείο.

Ενδεικτικά, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε πως υπάρχουν ταμεία που δίνουν 12% των συντάξιμων αποδοχών ως επικουρική και κάποια που δίνουν 80%. «Σε κάποια από αυτά τα ταμεία υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 40, 50 ή 60% ποσοστό αναπλήρωσης όταν έχει τέτοια ελλείμματα», ξεκαθάρισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: