www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Διαζύγια- εξπρές με ιδιωτικό συμφωνητικό

Λύση γάμου με ιδιωτικό συμφωνητικό, εκδίκαση κακουργημάτων απο μονομελή εφετεία, επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, κατάργηση της υποχρεωτικότητας της προκαταρκτικής εξέτασης στα πλημμελήματα και περιορισμός των αναβολών των δικών είναι μόνο μερικά από τα 80 μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων απονομής της δικαιοσύνης, που φτάνουν στα όρια της αρνησιδικίας.

«Η Δικαιοσύνη βουλιάζει» επανέλαβε ο υπουργός παρουσιάζοντας στοιχεία για τις καθυστερήσεις που ζαλίζουν, όπως ότι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκκρεμούν 6 χιλιάδες κακουργήματα, σε όλη την Ελλάδα 750.000 εγκλήσεις και ότι έχουμε πληρώσει από το 1997 ως σήμερα 8.420.822 ευρώ σε χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση με αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, είναι η τέταρτη χώρα μεταξύ των 47 κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστηματικά και κατ΄επανάληψη παραβιάζει τον εύλογο
χρόνο στην απονομή της Δικαιοσύνης. Προκειμένου αυτή η κατάσταση να αλλάξει:

- Καθιερώνεται η λύση του γάμου και με ιδιωτικό συμφωνητικό. Σήμερα στην Αθήνα εκκρεμούν 4.000 συναινετικά διαζύγια. Η συναινετική λύση του γάμου θα γίνεται με γραπτή συμφωνία των δυο πλευρών, με αναγκαία παράσταση δικηγόρου, ενός για κάθε μέρος, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον δεύτερη συζήτηση. Τα διαζύγια κατ΄αντιδικία μεταφέρονται από το Πολυμελές στο μονομελές Πρωτοδικείο.

- Θεσπίζεται για την ποινική δίκη Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές κ. λ. π. αλλά όσες δεν επισύρουν ποινή ισοβίων.

- Ανακοινώθηκε η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, που συνεδριάζουν τις εργάσιμες ημέρες μέχρι τις 5 το απόγευμα και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα πληρώνονται είτε με υπερωρίες, είτε με καθιέρωση ρεπό, εφόσον αυτοί το επιθυμούν. Η διάταξη αφορά κυρίως τους γραμματείς στις έδρες και τις υποστηρικικές υπηρεσίες σε αυτούς.

- Για τη δημοσίευση καταστατικού σωματείου δεν απαιτείται στο εξής απόφαση Πρωτοδικείου, αλλά αρκεί διάταξη πρωτοδίκη.

- Στην προσωρινή κράτηση σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή - εισαγγελέα, το Συμβούλιο αποφαίνεται την ίδια ημέρα, που απλογείται ο κατηγορούμενος.

- Η αναβολή γίνεται σε δικάσιμο, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής που προήδρευε του δικαστηρίου, που χορήγησε την αναβολή.

- Οι παραβάτες της υγειονομικής διάταξης για την ηχορύπανση από τα κέντρα διασκέδασης τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και ακλουθείται υποχρεωτικά η αυτόφωρη διαδικασία.

- Θα αποζημιώνονται οι διάδικοι λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.

- Καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή δικογράφου. Πιλοτικά θα μοιραστούν 500 κάρτες πρόσβασης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος θα εκταμιευτούν και από το ΕΣΠΑ, ενώ ο Γερμανός επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει για την εξεύρεση και άλλων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: