H ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει εάν δεν υπάρξει ισχυρότερη ενοποίηση στη διαμόρφωση πολιτικής, αλλά και περισσότερη πειθαρχία, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Χωρίς αυτήν την ισχυρότερη ενσωμάτωση, σύγκλιση και πειθαρχία, δεν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα ενιαίο νόμισμα», είπε ο Μπαρόζο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Είτε θα το αποδεχθούν τα κράτη-μέλη - να ολοκληρώσουμε τη νομισματική ενοποίηση με μία οικονομική ένωση που απαιτεί πλήρη πειθαρχία, πλήρη σύγκλιση, πλήρη ενσωμάτωση - είτε δεν θα το αποδεχθούν και θα θέσουμε σε κίνδυνο το στόχο μας», τόνισε.
Υπέρ της έκδοσης «ομολόγων σταθερότητας»
Πρόσθεσε ότι εφόσον επιτευχθεί αυτή η βαθύτερη ενσωμάτωση και η μεγαλύτερη πειθαρχία, θα ήταν φυσικό για τους 17 της ευρωζώνης να εκδώσουν από κοινού ομόλογα, τα οποία αποκάλεσε «ομόλογα σταθερότητας».
«Αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν, αν σχεδιαστούν σωστά, να ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη και έτσι... τη βιώσιμη ανάπτυξη και
τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο σύνολο της Ευρώπης», όπως είπε ο ίδιος.
«Δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις. Έχουμε κάποια εργαλεία για να πολεμήσουμε την τρέχουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρώπη. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα κοινό νόμισμα, χρειάζεται κάτι παραπάνω...», συμπλήρωσε ο Μπαρόζο.
«Συστημική κρίση»
Όπως είπε, η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια συστημική κρίση, για την επίλυση της οποίας θα απαιτηθεί ισχυρότερη δέσμευση από όλες τις χώρες.
«Είμαστε πράγματι αντιμέτωποι με μία αληθινά συστημική κρίση που απαιτεί μία ακόμα ισχυρότερη δέσμευση από όλους και μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετα και πολύ σημαντικά μέτρα», είπε.
Ο Μπαρόζο πρόσθεσε πως κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν έχει «ανοσία» απέναντι στις επιθέσεις των αγορών και πως η ευρωζώνη θα πρέπει να επιδείξει δυναμικότητα και αποφασιστικότητα για να πείσει στους επενδυτές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.
«Δεν θα κάνουμε το ευρώ ισχυρότερο με τον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε. «Ενισχύοντας την διακυβέρνηση της ευρωζώνης σημαίνει ότι ενισχύουμε την Ένωση», πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε, χρειάζεται βαθύτερη οικονομική ενοποίηση των 17 χωρών της ευρωζώνης, χωρίς όμως να τοποθετηθούν σε μειονεκτική θέση τα υπόλοιπα δέκα μέλη της ΕΕ.
«Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα 17 κράτη της ευρωζώνης και τα άλλα δέκα. Τα περισσότερα από αυτά, σχεδόν όλα, επιθυμούν την ένταξή τους (στην ευρωζώνη)», συμπλήρωσε.
Αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη
Παρά την αντίσταση χωρών εκτός ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, ο Μπαρόζο υπογράμμισε πως θα χρειαστούν αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ενοποίηση. Απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη, αλλά αναγνώρισε πως η αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ δεν αποτελεί μέσο άμεσης επίλυσης της κρίσης χρέους, η οποία θα χρειαστεί χρόνο.
«Στο μέλλον θα χρειαστεί να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αυτό θα απαιτήσει αλλαγές της Συνθήκης», επισήμανε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε πως το διετές σχέδιο ανάκαμψης έχει ξεφύγει από την πορεία του και πως η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ανεργία θα παραμείνει στο 10% τα επόμενα δύο χρόνια.
Πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα ενισχυμένης εποπτείας των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου