www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Δήμοι: Βροχή αντιδράσεων για το τέλος ακινήτων


Την αποστολή εξώδικων στη ΔΕΗ προκειμένου να μη γίνεται διακοπή ρεύματος σε όσους πολίτες δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων, αποφάσισε ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου.

Ήδη, σχετικό εξώδικο κατέθεσε στη ΔΕΗ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κοινοποιώντας το στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

Παράλληλα, η ΠΕΔ Πελοποννήσου αποφάσισε να υποστηριχθεί η πολιτική παρέμβαση της ΚΕΔΕ για αλλαγή του νόμου με το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος στα ακίνητα και παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό αποφάσισε την πρόσληψη δικηγόρου, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι δεν στηρίζει ενέργειες που συνιστούν αυτοδικία.

Την ίδια ώρα, σωματεία εργαζομένων στη Μεσσηνία οργανώνονται για να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος. Το σωματείο εργαζομένων στην Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης -
Καλαμάτας, το συνδικάτο Οικοδομών και συναφών επαγγελμάτων νομού Μεσσηνίας και το συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, απευθύνουν κοινό κάλεσμα σωματείων, φορέων και πολιτών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα την προσεχή Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στις 8.00 το πρωί, με σκοπό να αποκλείσουν τα ταμεία της ΔΕΗ, για να μην εισπραχθεί το τέλος.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτοβουλία για το θέμα του τέλους ακινήτων έχει αναλάβει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ενώ ανάλογες ενέργειες (αποστολή εξώδικων κτλ) έχουν κάνει αρκετοί δήμοι της Αττικής, όπως πχ ο δήμος Αμαρουσίου, προκειμένου όπως αναφέρουν, να μην μείνουν χωρίς ρεύμα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης της ΚΕΔΕ με προέδρους και μέλη Εκτελεστικών Επιτροπών και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας τη περασμένη Δευτέρα, με αρκετούς δημάρχους να αναζητούν τρόπους κοινής αντίδρασης. Εν τω μεταξύ διαστάσεις παίρνει το δημαρχιακό κίνημα «δεν πληρώνω» μετά και την πρωτοβουλία του δημάρχου Νέας Ιωνίας Νίκου Γκότση να δεσμευθεί για νομική κάλυψη όσων αρνηθούν να καταβάλουν το τέλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, τόνισε ότι μετά την επιβολή του τέλους από το ΥΠΟΙΚ οι δήμαρχοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορούν οι δήμοι να ταυτιστούν με το κίνημα «δεν πληρώνω». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος, πληρούν όλα τα κοινωνικά κριτήρια και πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση των δήμων.

Παράλληλα, ο κ. Ασκούνης προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να ανοίξουμε κερκόπορτες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με τα δημοτικά τέλη.
Την Τετάρτη το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή του τέλους ακινήτων συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ διέκοψαν την ηλεκτροδότηση του κτηρίου του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, επικαλούμενοι οφειλές του υπουργείου ύψους 3,8 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

«Δεν μπορεί να επιβάλουν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα στους φτωχούς και τους άνεργους», παρατήρησε ο πρόεδρος των συνδικαλιστών κ. Φωτόπουλος, τονίζοντας πως το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να χρησιμοποείται ως μέσο εκβιασμού.

Απαντώντας, το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε ότι υπάρχουν χρέη της κεντρικής υπηρεσίας προς τη ΔΕΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: