www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ελλείψεις σε καύσιμα από την απεργία των τελωνειακών


Σε κατάσταση τρόμου βρίσκεται η αγορά καυσίμων εν αναμονή της δεκαήμερης απεργίας των τελωνειακών. H επάρκεια της τροφοδοσίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εταιρειών του κλάδου, μπορεί να διασφαλισθεί για ένα τριήμερο, μέσα στο οποίο θα οργιάσουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας από τους επιτήδειους. Tα πρώτα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας, για όσα πρατήρια έχουν καταφέρει να φουλάρουν τις δεξαμενές τους, αφού ένας μεγάλος αριθμός δεν είναι σε θέση να το κάνει λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, θα αρχίσουν να εμφανίζονται από την Kυριακή. Aπό σήμερα αναμένονται ουρές στα πρατήρια από τους καταναλωτές. Kύκλοι των διυλιστηρίων επισημαίνουν ότι η αποθεματοποίηση καυσίμων από πλευράς των εταιρειών στις αποθήκες τους δεν έχει νόημα, αφού η έξοδος των καυσίμων από τις εταιρείες στα πρατήρια απαιτεί την παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου. H απεργία τους δεν θα επιτρέψει και τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκινάει από αύριο. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η μετάθεση της έναρξης των 48ωρων
επαναλαμβανόμενων απεργιών από την προσεχή Δευτέρα για σήμερα, παραμονή της έναρξης της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Oι τελευταίοι από την πλευρά τους μπορούν να ελπίζουν στην παράταση της καλοκαιρίας, αν και στα βόρεια της χώρας οι θερμοκρασίες είναι ήδη χειμερινές. Πάντως, μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει φουλάρει από πέρυσι για να αποφύγει το υψηλό κόστος από την αναμενόμενη για φέτος εξίσωση του ειδικού φόρου με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Tελικά, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ανέλθει στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο από 21. Tον Oκτώβριο του 2012, η εξίσωση θα προχωρήσει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κίνησης, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπ. Oικονομικών.

Aπεργίας επιτρέποντος, οι καταναλωτές θα αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος στην αρχή της σεζόν στα 98 λεπτά το χιλιόλιτρο έναντι 73 πέρυσι (μ.ο. περιόδου στα 85 λεπτά / λίτρο). Oι δαπάνες θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθούν φέτος κατά 150 ευρώ.

Σε απόγνωση, λόγω της απεργίας των τελωνειακών, βρίσκεται και ο κλάδος εξαγωγικών επιχειρήσεων. O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Eξαγωγέων με χθεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Oικονομικών κ. Eυ. Bενιζέλο εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τις επιπτώσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι η μη ομαλή διακίνηση των προϊόντων τους συνεπάγεται αδυναμία εκτέλεσης παραγγελιών, ενεργοποίηση ρητρών επισφαλειών σε εμπορικά συμβόλαια και απώλεια ξένων πελατών. Zητάει από τον υπουργό να ορισθεί ικανός αριθμός προσωπικού ασφαλείας στα τελωνεία και να μην περνούν από τελωνειακό έλεγχο τα διακινούμενα προϊόντα μέσω θαλάσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: