www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική


Σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες (Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ, Αlpha Green ABEE και Περιβαλλοντική Μεταφορική A.Ε.) ανατέθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική, με την εντολή να αρχίσει άμεσα από ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, προτεραιότητα θα δοθεί στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση αυτή, τα πρώτα ιδιωτικά απορριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να μαζεύουν τα σκουπίδια.

Την ίδια ώρα πάντως, ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι οποίοι ενισχύουν την περιφρούρηση του ΧΥΤΑ της Φυλής, που εδώ και μέρες είναι υπό κατάληψη, μη επιτρέποντας την απόρριψη των απορριμμάτων. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ στο σημείο μετέβη και εισαγγελέας. Λίγο μετά τις 8 ήταν σε εξέλιξη
διαπραγματεύσεις με στόχο την αποχώρηση των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του από τον ΧΥΤΑ ο πρόεδρος των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση Θ. Μπαλασόπουλος, ανακοίνωσε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως τις 20 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, αποφασίστηκε η συνέχιση της 48ωρης αποχής το Σάββατο και την Κυριακή για όσους δουλεύουν υπερωριακά, 48ωρη απεργία τις ίδιες ημέρες για όσους εργάζονται για συμπλήρωση ωραρίου, 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη και συμμετοχή στην 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι την απόφαση για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες έλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης που έλαβε την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο και της υγειονομικής διατάξεως επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Η επείγουσα υγειονομική διάταξη του υπουργείου, που τέθηκε άμεσα σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιβάλλει την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους των αστικών κέντρων και το άνοιγμα των ΧΥΤΑ. Παράλληλα τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, καλούνται να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Ακολούθησε και τρίτη εισαγγελική παρέμβαση, με την εντολή όποιος παραβιάζει το νόμο να οδηγείται στο αυτόφωρο.

Στα άκρα η σύγκρουση ΠΟΕ-ΟΤΑ - κυβέρνησης΄

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος διεμήνυσε ότι τη Δευτέρα η Αθήνα θα είναι καθαρή, καθώς και πως θα διασφαλιστεί η απόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η συνάντηση διήρκησε μόνο λίγα λεπτά, καθώς διεκόπη λόγω της φορτισμένης ατμόσφαιρας που επικράτησε.

Σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ-μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη- εμφανιζόταν ανυποχώρητη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα τους περάσει».

Κάνοντας λόγο για «τελεσίγραφο» και «απειλές» υποστήριζε ότι «ουδέποτε υπήρξε πολιτική βούληση για ουσιαστικό διάλογο και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενη στην τοπική αυτοδιοίκηση από τα επώδυνα οικονομικά μέτρα».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειωνόταν επίσης ότι αποκαλύφθηκε ότι «η κυβέρνηση μεθοδεύει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

«Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, συνθέτει μια υγειονομική βόμβα, συγκροτεί μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης, δεν θέλω να λέω ποιες είναι οι ενδεχόμενες ασθένειες γιατί θα με πουν κινδυνολόγο», δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ραδιο 9 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «από την ώρα που θα δημοσιευθεί η υγειονομική διάταξη επιλαμβάνονται τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν αυτά δεν μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, οι υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν είναι «απλώς υποστηρικτής αλλά οπαδός των κοινωνικών αντιδράσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων ακόμη» καιπως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει έμμεσα όπλα εναντίον τους. «Αλλά ως υπουργός Υγείας», πρόσθεσε, «έχοντας ευθύνη για μια συγκεκριμένη κατάσταση αντιδρώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντέδρασα και στην κατάληψη στο κτίριο Υπατία το χειμώνα που εκεί ήταν μετανάστες».

Ηλ. Μόσιαλος: Οι καταλήψεις συνεπάγονται περικοπή αποδοχών


Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλων συνδικάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε σήμερα ότι καταλήψεις δημοσίων κτηρίων θεωρούνται απεργίες οι οποίες είναι προφανώς παράνομες και καταχρηστικές.

Οπως είπε, «συνεπάγεται αντίστοιχη περικοπή αποδοχών για όλες τις καταλήψεις από την έναρξή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: