www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Δημοψήφισμα για την κρίση στα σχέδια της κυβέρνησης


Δημοψήφισμα σχετικό με τη δημοσιονομική κρίση σχεδιάζει να διεξαγάγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη στη Βουλή.

«Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού, δεδομένης της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο ελληνικός λαός σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει θέση επί του δημοσιονομικού προβλήματος, μαζί με όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών».

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν διευκρίνισε ούτε πότε σχεδιάζεται να γίνει το δημοψήφισμα, ούτε ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα που θα θέτει. Όπως είπε, αρμόδιος να να διατυπώσει το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι ο ίδιος, παρά μόνο το υπουργικό συμβούλιο ή τα 2/5 των βουλευτών. «Θα αποτελούσε αντιδεοντολογική κοινοβουλευτική συμπεριφορά εάν προσδιόριζα εγώ επακριβώς το ερώτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής του, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν,
κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Προβλέπεται ακόμα ότι για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%.
Δημοψήφισμα για εθνικό θέμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσυπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: