Η φρουκτόζη φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ιδανικού γλυκαντικού: είναι αρκούντως γλυκιά, φθηνή και φυσική. Ωστόσο αυτού του είδους το σάκχαρο που περιέχεται φυσικά στα φρούτα αλλά προστίθεται και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, μάλλον κρύβει πολλά «επικίνδυνα» μυστικά.
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες μαρτυρούν ότι η φρουκτόζη πιθανότατα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, η νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και η άνοια.
Οι πιο πρόσφατοι φόβοι
Οι πιο πρόσφατοι φόβοι ήλθαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα μέσω μελέτης που έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν πολλούς φρουτοχυμούς και λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ορθού. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, «ένοχη»
για τη σύνδεση είναι η φρουκτόζη που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στους επεξεργασμένους χυμούς φρούτων. Όπως σημειωνόταν σε αυτήν, πολλές από τις ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες που προστατεύουν από τους καρκίνους στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των φρούτων.
Τα ευρήματα αυτά ωστόσο δεν ήταν τα πρώτα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Νωρίτερα εφέτος ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ στην Ουαλία ανέφεραν ότι ακόμη και ο φρεσκοστιμμένος χυμός φρούτων περιέχει έως και πέντε κουταλιές φρουκτόζης ανά ποτήρι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διαβήτη.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα μάλιστα η Βρετανική Διαιτολογική Εταιρεία συνέστησε η κατανάλωση χυμού να μην ξεπερνά τα 150 ml ημερησίως. Όπως σημείωναν οι ειδικοί της Εταιρείας ακόμη και αν κάποιος πίνει φρέσκο χυμό φρούτων, κατά το στίψιμο απομακρύνονται όλες οι φυτικές ίνες με αποτέλεσμα η φρουκτόζη των φρούτων να απορροφάται ευκολότερα στην κυκλοφορία του αίματος.
Σε πλήθος τροφών
Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι η φρουκτόζη δεν περιέχεται μόνο στα φρούτα και στους φρουτοχυμούς αλλά «παραμονεύει» σε πλήθος έτοιμων τροφών - από μπισκότα ως παγωτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν ότι την καταναλώνουν, αφού στα συστατικά των τροφίμων μπορεί κάποιος να τη βρει με πλήθος ονομασιών – το πιο κοινό όνομα για την «εκδοχή» της φρουκτόζης που παράγεται από τη βιομηχανία είναι το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού (πρόκειται για μια επεξεργασμένη μορφή φρουκτόζης που προέρχεται από το καλαμπόκι).
Σε πολλές περιπτώσεις η βιομηχανία επιλέγει αυτού του είδους το γλυκαντικό καθώς είναι φθηνό και «κλειδώνει» την υγρασία στις τροφές, με αποτέλεσμα να μην ξεραίνονται και να αυξάνεται ο χρόνος ζωής τους. Παράλληλα προσθέτει υφή σε τροφές όπως οι μπάρες δημητριακών και τα μπισκότα κάνοντάς τις πιο «μαστιχωτές» καθώς και σε παγωτά και επιδόρπια γιαουρτιού.
Πολλαπλές χρήσεις
Το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού όμως χρησιμοποιείται και σε κατεψυγμένα προϊόντα αφού μειώνει την κρυσταλλοποίησή τους. Ένα ακόμη πλεονέκτημά του είναι ότι χαρίζει ωραίο καφέ χρώμα σε τροφές που έχουν ψηθεί όπως τα κέικ και άλλου είδους αρτοσκευάσματα, καθώς και στα δημητριακά πρωϊνού.
Για όλους αυτούς τους λόγους να είναι από τα «αγαπημένα» της βιομηχανίας τροφίμων η οποία το χρησιμοποιεί και με το παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα γιαούρτι με γεύση φρούτων με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχει δέκα κουταλιές αυτού του γλυκαντικού με βάση τη φρουκτόζη. Ένα αναψυκτικό μπορεί να περιέχει ως και 13 κουταλιές του γλυκαντικού!
Ανησυχία για την υγεία
Τη στιγμή που το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη «κατακλύζει» τη ζωή μας οι επιστήμονες ανησυχούν σχετικά με την επίδρασή του στην υγεία. Και αυτό διότι, ενώ περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τη ζάχαρη που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, το σώμα δεν μεταβολίζει το σιρόπι φρουκτόζης με τον ίδιο τρόπο. Για την ακρίβεια, για τον μεταβολισμό του επιβαρύνεται σημαντικά το ήπαρ, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πλήθος προβλημάτων, όπως τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος.
Τον περασμένο Αύγουστο αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clicinal Endocrinology & Metabolism» έδειξε ότι ενήλικες που κατανάλωναν αναψυκτικά με σιρόπι καλαμποκιού επί δύο εβδομάδες (η κατανάλωση αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξεως του 25% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων) εμφάνισαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου