www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Eρωτήσεις για το νέο φόρο στα ακίνητα από την ελάσσονα αντιπολίτευση


Επίκαιρες ερωτήσεις με αφορμή την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό οι επικεφαλής του ΚΚΕ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτησή της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνει πως η επιβολή του τέλους συνιστά «ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα», την ώρα που «η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα δυναμώνει με οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες».

Όπως επισημαίνει, «τα μέτρα αυτά προστίθενται στα χαράτσια που έχουν ήδη επιβληθεί με τη λεγόμενη εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, το φόρο επιτηδεύματος, ενώ νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη θα επιβληθούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Εν τω μεταξύ όπως καταγγέλλει, «ετοιμάζονται νέες μειώσεις στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες μειώσεις που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του
ΠΑΣΟΚ».

Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Παπαρήγα καλεί τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για τη συνεχή επιδείνωση «της κατάστασης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που τροφοδοτείται και από τα νέα φορομπηχτικά χαράτσια», καθώς και για την «πολιτική φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου που συνεχίζει η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης κάνει λόγο για φορολογική στοχοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, διατυπώνοντας ενστάσεις για το κατά πόσο ο νέος φόρος στα ακίνητα θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκειμένου να καλύψει τις αστοχίες της στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, επιλέγει για πολλοστή φορά, την επιβολή ενός φόρου στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία και τέλος, σημειώνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται τη στιγμή που ο τομέας της οικοδομής διανύει τη χειρότερή του περίοδο εδώ και δεκαετίες κι ενώ «η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο, που μετράει περισσότερους από 50.000 ανέργους».

Για παταγώδη αποτυχία και επικίνδυνο κατήφορο της κυβέρνηση κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταξύ άλλων ερωτά τον Πρωθυπουργό αν:

- Θεωρεί την είσπραξη αυτού του φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την προοπτική μαζικών αποκοπών νόμιμη και ηθική;

- Προτίθεται να εξαιρέσει τις μικρές ιδιοκτησίες από τον τελευταίο φόρο;

- Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκρότηση περιουσιολογίου για τις κινητές και ακίνητες περιουσίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό;

- Προτίθεται να επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου αντικαθιστώντας το με φόρο στις μεγάλες κινητές και ακίνητες περιουσίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: