www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ιχθυέλαια εναντίον χημειοθεραπείας


Ενοχα για «μπλοκάρισμα» της χημειοθεραπείας κρίνονται τα συμπληρώματα ιχθυελαίων. Αυτό γιατί περιέχουν ορισμένα λιπαρά οξέα τα οποία καθιστούν τους όγκους ανθεκτικούς στα αντικαρκινικά φάρμακα.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα υπάρχουν επίσης στον οργανισμό _ παράγονται ως «αντίδραση» στα φάρμακα από τα βλαστικά κύτταρα του αίματος. Ετσι εντοπίστηκαν από τους ειδικούς οι οποίοι τώρα συνιστούν στους καρκινοπαθείς που ακολουθούν χημειοθεραπεία να μη λαμβάνουν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου που τα περιέχουν.

«Λιπαρή» αντίδραση των κυττάρων


Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης έκαναν πειράματα με ποντικούς με στόχο να διαπιστώσουν πώς οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα. Είδαν ότι τα βλαστικά κύτταρα στο αίμα των πειραματόζωων αντιδρούσαν στη δραστική
ουσία σισπλατίνη η οποία χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν, τα βλαστικά κύτταρα του αίματος άρχιζαν να παράγουν δυο λιπαρά οξέα τα οποία είναι γνωστά ως KHT και 16:4(n3). Τα οξέα αυτά πυροδοτούσαν με τη σειρά τους μια σειρά από χημικές αντιδράσεις οι οποίες έκαναν τα κύτταρα του καρκίνου να αναπτύσσουν αντίσταση στο φάρμακο.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cancer Cell», όταν οι ειδικοί μπλόκαραν την παραγωγή των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων με τη βοήθεια άλλων φαρμακευτικών ουσιών παρατήρησαν ότι η δράση της χημειοθεραπείας ενισχύθηκε σημαντικά.

«Σε αφθονία» στα συμπληρώματα ιχθυελαίων


Οι ολλανδοί επιστήμονες σκέφθηκαν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα που παράγονται από τα βλαστικά κύτταρα του αίματος υπάρχουν επίσης «σε αφθονία» στα συμπληρώματα ιχθυελαίων. Στα πειράματά τους έδειξαν ότι τέτοιου είδους συμπληρώματα σταματούσαν τη δράση της χημειοθεραπείας εναντίον ορισμένων όγκων στους ποντικούς..

«Δείξαμε ότι ο ίδιος ο οργανισμός εκκρίνει στο αίμα προστατευτικές ουσίες οι οποίες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μπλοκάρουν τη δράση της χημειοθεραπείας» δήλωσε ο Εμίλ Βεστ, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης.

«Οι ουσίες αυτές περιέχονται και σε ορισμένους τύπους ιχθυελαίων» πρόσθεσε ο καθηγητής. «Ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα από περαιτέρω έρευνες προς το παρόν συνιστούμε τα προϊόντα αυτά να μην χρησιμοποιούνται ενόσω οι ασθενείς βρίσκονται σε χημειοθεραπεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: