www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη


«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για την επιβράδυνση της κρίσης αλλά όχι για την άρση της», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια παρέμβασή του για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ασκώντας κριτική στην ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης.

Μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες.

Υπογράμμισε ακόμη τους κινδύνους για τη διεθνή οικονομία από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Όπως υποστήριξε, η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

«Είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός όταν έχεις τόσες πολλές χώρες, με διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες, που προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο
αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε παράλληλα ότι η κρίση έχει «τεράστιες συνέπειες για την Αμερική, ολόκληρο το ημισφαίριο, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών».

Όπως είπε, «εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι... οι χώρες εντός της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη, και ότι οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα».

Επισήμανε, τέλος, ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.

Στο Ecofin της Παρασκευής ο Γκάιτνερ


Εν τω μεταξύ, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βρότσλαβ της Πολωνίας την προσεχή Παρασκευή, θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Γκάιτνερ θα μεταβεί στη συνάντηση κατόπιν πρόσκλησης της πολωνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τις προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

Η χρονική συγκυρία, υπό την οποία θα λάβει χώρα η συμμετοχή του στο Ecofin, ερμηνεύεται ωστόσο ως ένα ακόμη δείγμα ανησυχίας των ΗΠΑ για τα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η Ευρώπη αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: