www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί…»

Κατά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως «ο δρόμος που διαλέξαμε είναι ο μόνος που εξασφαλίζει την ασφάλεια για σήμερα, αλλά και το μέλλον μας» και συμπλήρωσε πως «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου».


 Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε, μεταξύ άλλων, από τη Θεσσαλονίκη πως «ο δρόμος που διαλέξαμε είναι δύσκολος, ανηφορικός, αλλά είναι ο μόνος που εξασφαλίζει την ασφάλεια για σήμερα, αλλά και το μέλλον μας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι θυσίες του λαού έχουν πιάσει τόπο. Χρειάζεται να έχουμε μία σταθερή βάση».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορικές αποφάσεις του Ιουλίου που «δίνουν μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα». Οι αποφάσεις αυτές «αλλάζουν την προοπτική της χώρας μας προς το καλύτερο. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου. Θα πάρουμε όποια απόφαση
χρειαστεί για να μην κινδυνεύσει η χώρα. Τίποτα δεν μας συγχωρείται. Η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων:


«Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε μια «οικονομική θύελλα» και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει εξιλαστήριο θύμα», είπε και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις.

«Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να διαφυλάξουμε τη συμφωνία του Ιουλίου, που όταν εφαρμοστεί, θα καταστήσει το χρέος μας πλήρως διαχειρίσιμο».

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές, είπε ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν φυγομαχούμε, δεν πετάμε καυτή πατάτα στον άλλον. Αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μεγάλη μάχη», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης στον στενό δημόσιο τομέα, τουλάχιστον σήμερα», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ούτε ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα πάει στο μισό, αλλά θα πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο». Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε».

«Δεν μιλάμε για συγκυβερνήσεις και εκλογές», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως δοκίμασε τις ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είδε ωριμότητα από την πλευρά της ΝΔ, διότι «η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τη λογική της κυβέρνησης της ΝΔ και θέλει να μεταθέτει τις ευθύνες αλλού». Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ, που «θα ήθελαν να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Υπάρχουν σενάρια που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ντόμινο πίεσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η κυβέρνηση με τις κινήσεις της θα τα αντιμετωπίσει κάνοντας το χρέος της προς τον ελληνικό λαό και την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα σημερινά προβλήματα και την κατηγόρησε ότι φυγομάχησε και πέταξε την «καυτή πατάτα» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
«Εμείς φέραμε την Ελλάδα στη δεκαετία του ΄50; Δεν έχουν καμιά ευθύνη οι προηγούμενοι; Να τελειώνουμε, όμως, με την παρελθοντολογία. Αλλάζουμε τη χώρα και πάμε μπροστά. Τα λεφτά που υπήρχαν δεν πήγαν στην ανάπτυξη, πήγαν σε τεράστιες σπατάλες».

Για την κυβέρνηση «κόκκινες γραμμές» είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας, είπε και σε ερώτηση αν έχει κάνει κάποιο λάθος, απάντησε πως «το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην έχουμε πάρει αποφάσεις, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Καθένας που εφαρμόζει μια πολιτική θα κάνει και λάθη».

Σε ερώτηση για διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις από υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τη χαίρεται τη σημερινή κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν υπουργικά συμβούλια που ήταν ανύπαρκτα, καθώς δεν συνεδρίαζαν, και πρωθυπουργοί που δεν εμφανίζονταν. Δεν μπορούν να κατηγορούν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο επειδή κάθονται οι υπουργοί και συζητούν. Και για την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι υπερήφανος διότι στήριξε πάρα πολλές δύσκολες αποφάσεις και ο καθένας βουλευτής κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του, τις πελατειακές πιέσεις και να βάλει πάνω από αυτά το κοινωνικό συμφέρον.

«Δίνουμε τη μάχη συνεχώς για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις τον Οκτώβριο. Επισήμανε πως αν δεν είχε κάνει η κυβέρνηση την κίνηση της δανειοδότησης θα είχαν μειωθεί κατά 70% οι συντάξεις και δημόσιοι υπάλληλοι θα έμεναν στο δρόμο.

Τη συγκρότηση τις επόμενες μέρες ενός Συμβουλίου για επενδύσεις, στο οποίο θα συμμετέχουν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής διασποράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε το Συμβούλιο αυτό θα παίξει ρόλο και στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Μεγάλη ευκαιρία για τη δημοκρατία», αλλά και «ευκαιρία για να υπάρξει πρωτοβουλία για την ειρήνη, το Μεσανατολικό, το Παλαιστινιακό» χαρακτήρισε την «αραβική άνοιξη» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει ιστορικά αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με μία χώρα δίπλα, το Ισραήλ, που θα αισθάνεται ασφαλής και θα είναι και αναγνωρισμένο, σε αγαστή συνεργασία με τα αραβικά κράτη».

Τη θέση ότι είναι δικαίωμα κυρίαρχων κρατών, όπως η Κύπρος, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Άγκυρας για τις υποθαλάσσιες έρευνες νοτίως της Κύπρου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ερωτηθείς για το εάν θα αποτελέσει «casus belli» για την Ελλάδα τυχόν χρήση βίας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και βεβαίως πιστεύω ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα θελήσει να υπάρξει όχι μόνο βία, αλλά ούτε απειλή βίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: