www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντούν οι δάσκαλοι


Με πρώτο βήμα την 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 22/9 και εισηγήσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αντιδρούν οι δάσκαλοι στα προβλήματα με τα οποία άρχισε η φετινή σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΔΟΕ , Κομνηνό Μαντά, τα σχολεία άνοιξαν με περίπου 4.700 κενές οργανικές θέσεις και 24 από τους 68 συλλόγους δασκάλων να μην έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο. Την ίδια ώρα στη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ αναμένεται να καθοριστεί και η περαιτέρω στάση των καθηγητών.

«Τα σχολεία ξεκίνησαν με τις χειρότερες συνθήκες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΟΕ κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας για ψεύδη και ελλιπή προετοιμασία ενόψει της νέας χρονιάς. «Σε πολλές περιοχές δεν έχει φτάσει κανένα βιβλίο, άλλες έχουν παραλάβει πολύ λίγους τίτλους. Ακόμη και το περίφημο DVD δεν το έχει δει κανένας
εκπαιδευτικός», υποστήριξε ο κ. Μαντάς.

Σύμφωνα με κατάλογο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, έως την σημερινή ημέρα του Αγιασμού δεν έχουν παραλάβει βιβλία στην Αττική οι σύλλογοι Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, ʼνω Λιοσίων, Πατησίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου - Περάματος, Κορυδαλλού, Μακρυγιάννη και Περικλή και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι σύλλογοι Αγρινίου, Αλμωπίας, Β. Χαλκιδικής, Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης Β', Θεσσαλονίκης Γ', Θεσσαλονίκης Ε', Θεσσαλονίκης ΣΤ', Θεσσαλονίκης Υπαίθρου, Ικαρίας, Κ. Χαλκιδικής, Λακωνικής, Λοκρίδας, Ορεστιάδας και Φθιώτιδας.

Όσον αφορά τα λειτουργικά κενά στα δημοτικά σχολεία, σύμφωνα πάντα με τη ΔΟΕ τα περισσότερα καταγράφονται στον Πειραιά (372), τη Δυτική Θεσσαλονίκη (321), την Ανατολική Θεσσαλονίκη (242), τα Χανιά (229) και την Α' Αθήνας (214).

«Αυτό που συμβαίνει είναι το λιγότερο απαράδεκτο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε πως ο κλάδος δεν δέχεται τη συγγνώμη της υπουργού.

Όπως εξάλλου επεσήμανε, η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που έχει προαναγγελθεί για την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, είναι «μόνο το πρώτο βήμα, ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση» και διεμήνυσε πως ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών αποτελεί «αιτία πολέμου και κόκκινη γραμμή».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαντάς κάλεσε τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων να στείλουν τις εισηγήσεις τους έως τις 29 Σεπτεμβρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, στις αρχικές προθέσεις της Ομοσπονδίας ήταν να κηρύξει απεργία με την έναρξη του σχολικού έτους, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί «εκτιμήσαμε ότι κάτι τέτοιο θα βόλευε την κυβέρνηση». Προέβλεψε, τέλος, ότι έως τον Νοέμβριο τα σχολεία θα έχουν κλείσει, λόγω έλλειψης πόρων. «Οι διευθυντές δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους. Τα σχολεία χρωστάνε στους πάντες τα πάντα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: