www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Γαλλία


Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Μαρκούλ της νότιας Γαλλίας, ωστόσο δεν υπάρχει διαρροή ραδιενεργού υλικού, σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί περίμετρος ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο.

Γαλλικά ΜΜΕ έκαναν νωρίτερα λόγο για τον κίνδυνο διαρροής μετά από την έκρηξη που ακολούθησε πυρκαγιά κοντά σε κάμινο σε αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή Γκαρντ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τέσσερις τραυματίες.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων Centraco που διαχειρίζεται η εταιρεία Socodei, θυγατρική της EDF στην πόλη Κοντολέ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος
της γαλλικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας (CEA).

Το Reuters που επικαλείται αξιωματούχο της ASN, αναφέρει ότι το εργοστάσιο επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα και δεν περιλαμβάνει πυρηνικό αντιδραστήρα. Το κέντρο παράγει καύσιμο MOX, που ανακυκλώνει πλουτώνιο από πυρηνικά όπλα.

Για «βιομηχανικό ατύχημα και όχι πυρηνικό ατύχημα» κάνει λόγο η ιδιοκτήτρια εταιρεία EDF.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, στην κάμινο όπου σημειώθηκε η έκρηξη καίγονταν καύσιμα, εργαλεία και ενδύματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Απο την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιούκια Αμάνο ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αγγλικές αρχές για να ενημερωθεί για το περιστατικό.
Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 75% των ενεργειακών της αναγκών της Γαλλίας.

Το εργοστάσιο Μαρκούλ άνοιξε το 1955 και είναι από τα παλαιότερα στη Γαλλία, αν και έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: