www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ελπίδες για νέα φάρμακα κατά της υπέρτασης


Στην ανάπτυξη νέου τύπου αντιυπερτασικών φαρμάκων αναμένεται να βοηθήσει η ανακάλυψη 28 γενετικών παραγόντων στο DNA που σχετίζονται με την υψηλή πίεση του αίματος.

Οι ερευνητές του διεθνούς κονσόρτσιουμ για τη μελέτη του γενετικού υποβάθρου της πίεσης, το οποίο περιλαμβάνει 346 επιστήμονες σε πάνω από 200 ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 275.000 ανθρώπους σε 24 χώρες.

Η υπέρταση (υψηλή πίεση του αίματος) εμφανίζει κληρονομικότητα, όμως ο εντοπισμός σχετικών γονιδίων μέχρι τώρα, είχε συναντήσει δυσκολίες. Τελικά, οι επιστήμονες βρήκαν 28 περιοχές του DNA (από τις οποίες οι 16 για πρώτη φορά συσχετίστηκαν με την πίεση) που εμπλέκονται τόσο στη διαστολική, όσο και στη συστολική πίεση. Κάθε μια γενετική περιοχή υπάρχει τουλάχιστον στο 5% του πληθυσμού, ενώ μερικές έως και στο 14%. Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακαλύψει μόλις το 1% των γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την πίεση.

Μια δεύτερη μελέτη από ερευνητές του ίδιου ερευνητικού κονσόρτσιουμ, εντόπισε άλλες έξι γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την πίεση του
αίματος. Μερικές από αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές είχαν στο παρελθόν συσχετιστεί με άλλες παθήσεις.

Από την ανάλυση επιβεβαιώθηκε ότι οι γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την υπέρταση, συνδέονται επίσης, με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Οι επιστήμονες, επίσης, ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα σημαντικό νέο βιοχημικό «μονοπάτι» που αφορά τον έλεγχο της πίεσης του αίματος και το οποίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα φάρμακα κατά της υπέρτασης. Η νόσος, εκτός από τις γενετικές αιτίες, επιδεινώνεται από την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: