www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΝΟΠ: Δεν θα γίνει η ΔΕΗ φοροεισπρακτικός μηχανισμός


Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με τη ΓΕΝΟΠ να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το ειδικό τέλος.

Διαφορετικά, επισήμανε, «θα εμποδίσουμε την έκδοση αυτών των λογαριασμών και δεν θα υλοποιούμε τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος».

«Βάζουν τη ΔΕΗ απέναντι στον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προκάλεσε αντιδράσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει έναν πατριωτικό αγώνα και θα έπρεπε αντί των κινημάτων «Δεν πληρώνω» να υπάρχουν κινήματα
κατά του λαδώματος και κατά της μη έκδοσης αποδείξεων.

«Είναι δυνατόν τώρα να υπάρχει αυτή η ανακοίνωση; Εγώ απλώς κάνω ένα ερώτημα. Πριν λίγο καιρό αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν πρέπει οι εφοριακοί να εισπράττουν τους φόρους, οι καταστηματάρχες δεν αποδίδουν το ΦΠΑ δεν δίνουν αποδείξεις παντού. Πού θα πάει;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.

Αντιδράσεις και από ΠΟΜΙΔΑ


Η ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε επίσης την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το μέτρο αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Η Ομοσπονδία κάλεσε την κυβέρνηση «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, για ποιο λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, ούτε ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εν τούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού ''ξεπουλήματος'' της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτίρια που ανακοίνωσε σήμερα».

Ακόμη, επισήμανε ότι η «συγκεκριμένη εισφορά επί των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να πληρωθεί από τους φορολογούμενους, εν όψει των σημερινών δραματικών συνθηκών της χώρας, μόνον αν ήταν χαμηλή και επίπεδη, και αν ήταν η μόνη».

«Όμως», όπως ανέφερε, «σε συνδυασμό με τις ισχύουσες δεκάδες άλλων φόρων, τελών και εισφορών την κατεδάφιση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που μαρτυρούν τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα και τις συνεχώς επαπειλούμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας μια ''τελειωμένη υπόθεση'', και το τέλος αυτό, το πραγματικό ''τέλος'' της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας».

Πυρ ομαδόν και από τα κόμματα


Για «νέα δυσβάστακτα μέτρα» που «επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.

Υπογράμμισε ότι η ύφεση δεν ανακόπτεται «με νέα μέτρα ύφεσης, όπως αυτά που εξήγγειλε, προ ολίγου, ο κ. Βενιζέλος. Σήμερα, η αξιοπιστία της κυβέρνησης εξανεμίστηκε απολύτως».

«Οι συγκρούσεις των μελών της, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητά της, κατέληξαν σε νέα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, που ο κ. Παπανδρέου δεν τόλμησε να πει χθες, αφήνοντας σήμερα το έργο αυτό στον ''αντ’ αυτού''», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση «να καταλάβει, ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον άλλα φορολογικά βάρη».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ μίλησε για «νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης - τρόικας».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η απάντηση του λαού πρέπει να είναι: «Τέλος οι θυσίες μας για την κρίση, την ευρωζώνη και την ΕΕ. Πλατειά συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις. Λαϊκή αντεπίθεση για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής επικίνδυνης κυβέρνησης και της οποιαδήποτε συγκυβέρνησης. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ή ο λαός θα σωθεί ή η κερδοφορία της πλουτοκρατίας».

«Το ΠΑΣΟΚ όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθειά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Όπως σημείωσε, «είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών. Καιρός να απελευθερώσουμε την χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

«Ενώ ο πρωθυπουργεύων αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήγγειλε τη νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, μέσω του ισοπεδωτικού φόρου για τα ακίνητα, ανέθεσε στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το περιτύλιγμα της αντικοινωνικής και χρεοκοπημένης πολιτικής του», ανέφερε σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως είναι «πρωτοφανές να μιλάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την επομένη να εξαγγέλλονται νέα μέτρα».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και αποτελεί μονόδρομο η ανατροπή της ίδιας και της πολιτικής της. Η απάντηση και η ελπίδα βρίσκεται στη διαμόρφωση ενός πλατιού αντινεοφιλελεύθερου αντιμνημονιακού μετώπου που θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας προς όφελος της κοινωνίας».

«Η κυβέρνηση μετά από ανικανότητα και φαυλότητα μηνών, πανικόβλητη πλέον, βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο κάνοντας τα ίδια λάθη. Αντί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, για πολλοστή φορά επιλέγει την υπερφορολόγηση των συνηθισμένων και εξαντλημένων ιδιωτών», σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με τη σειρά του ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας μιας κυβέρνησης από το να ανάγει τη ΔΕΗ ως το μοναδικό εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό της κυβέρνησης ας εφαρμοστεί αποκλειστικά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης επισήμανε ότι «αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να αγγίξει τις γκρίζες περιουσίες, εφορμά για μια ακόμα φορά επί δικαίων και αδίκων, χωρίς κανένα κριτήριο. Χαρατσώνει την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ακινήτου ανεξάρτητα από τον πλούτο του κάθε ιδιοκτήτη και τον τρόπο που αποκτήθηκε, οδηγώντας σε βαθύτερη ύφεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: