www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται εκπαιδευτικό αστρονομικό πάρκο


Σύμβαση για την ίδρυση και λειτουργία του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα (ΕΑΠΟ) υπογράφτηκε σήμερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Τo νέο αστρονομικό πάρκο θα καλύψει την έλλειψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών αστρονομικών υποδομών στη Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις ανάγκες του ΑΠΘ σε υποδομές εκπαίδευσης των φοιτητών και έρευνας στην επιστήμη της αστρονομίας και αστροφυσικής.

Μέσω του εξοπλισμού, το ΕΑΠΟ θα επιτελεί εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο απευθυνόμενο στα
σχολεία όλης της χώρας.

Οι υποδομές του ΕΑΠΟ αποτελούν ένα χώρο 28 στρεμμάτων, όπου θα βρίσκεται και το Εκπαιδευτικό Κέντρο, που θα στεγάσει το εκπαιδευτικό τηλεσκόπιο και το ηλιακό παρατηρητήριο.

Ακόμη, θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η σύμβαση υπογράφτηκε από το ΑΠΘ, εκπροσωπούμενο από τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, το Δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών Α.Ε. εκπροσωπούμενοι από το Δήμαρχο Γρεβενών και Πρόεδρο της ΑΝ.ΓΡΕ., Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μία σημαντική στιγμή γιατί υλοποιείται ένα κοινό έργο μεταξύ του πανεπιστήμιου και ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης», γεγονός που, όπως σημείωσε, «δείχνει τα περιθώρια συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των ΑΕΙ και των τοπικών κοινωνιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: