www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Οι έρευνες στην ΑΟΖ έβαλαν το Κυπριακό στην κρίση της Μ.Ανατολής»


Με τον καθορισμό των Αποκλειστικών Θαλάσσιων Ζωνών (ΑΟΖ) με τις χώρες της περιοχής η Κυπριακή Δημοκρατία εισήγαγε το Κυπριακό στην κρίση στη Μέση Ανατολή, τονίζει ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Έρογλου, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δυσκολέψουν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Όπως είπε ο κ. Οζερσάι σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή σύσκεψη στην Αγκυρα, τα βήματα των Ελληνοκυπρίων δεν θα μείνουν αναπάντητα και μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης η τουρκοκυπριακή πλευρά μαζί με την Τουρκία έδειξαν την αποφασιστικότητά τους.

Ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σημείωσε πως ο κ. Έρογλου κάλεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Πρόεδρο Χριστόφια να αναβάλει αυτές τις εργασίες (γεώτρηση και εξόρυξη). «Η στάση της τουρκικής πλευράς είναι ξεκάθαρη. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αναστείλει αυτά τα βήματα, η τουρκική πλευρά μπορεί να αναβάλλει τα βήματα που συμφώνησε να κάνει» (σ.σ.κατά τη
χθεσινή σύσκεψη).

Στο σημείο αυτό ο κ. Οζερσάι διερωτήθηκε αν οι φυσικές πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ανήκουν και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους, καθώς και πώς οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να τις εκμεταλλεύονται με άλλες χώρες και ξένες εταιρείες, κάνοντας λόγο για «αδικία».


Όσον αφορά τη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα που ζήτησε η Λευκωσία, ο Κουντρέτ Οζερσάι παρατήρησε ότι και σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν οι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν παρόμοια στήριξη παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως θύματα, και το ίδιο θέλουν να κάνουν και τώρα. «Η τουρκική πλευρά», υποστήριξε, «είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντας του λαού».


Όσο για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο σύμβουλος του Ερογλου ήταν σαφής: «Εάν υπάρξει ένας καθορισμένος πλούτος, τότε η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" που στο παρελθόν δεν έβλεπε ζεστά το θέμα μιας συνολικής λύσης, θα είναι δύσκολο να μεταπεισθεί να είναι αμοιβαία υποχωρητική έναντι της λύσης. Υπάρχει ένα ρίσκο σε αυτό. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, πόσο απαραίτητη είναι μια λύση στην Κύπρο, αμοιβαία αποδεκτή».

Εν τω μεταξύ οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου έχουν σήμερα νέα συνάντηση στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και συγκεκριμένα θα εξετάσουν το κεφάλαιο της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών την Τετάρτη, η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, γνωστοποίησε ότι επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών αριθμός συγκλίσεων στο θέμα της υπηκοότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: