www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Πρωτεΐνη «διακόπτης» των φλεγμονών

Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεΐνη η οποία λειτουργεί ως «διακόπτης» που προσδιορίζει αν ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια- μακροφάγα- θα «πυροδοτήσουν» ή αντιθέτως θα βάλουν... φρένο στην εμφάνιση φλεγμονής. Η νέα ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νature Ιmmunology», αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο ερυθηματώδης λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου είδαν ότι η πρωτεΐνη ΙRF5 αποτελεί έναν μοριακό «διακόπτη» που ελέγχει αν τα μακροφάγα θα προαγάγουν ή θα αναστείλουν τη φλεγμονή. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δρα ενεργοποιώντας γονίδια που προάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις
ή αντιστρόφως «κλείνοντας» τον διακόπτη γονιδίων που αναστέλλουν την εμφάνιση έντονων φλεγμονωδών αντιδράσεων. Αυτό το επιτυγχάνει είτε αλληλεπιδρώντας απευθείας με το DΝΑ είτε παρεμβαίνοντας σε άλλες πρωτεΐνες που με τη σειρά τους ελέγχουν γονίδια-«κλειδιά» τα οποία εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Η ερευνητική ομάδα μελετά τώρα πώς ακριβώς δρα η ΙRF5 σε μοριακό επίπεδο, καθώς και με ποιες άλλες πρωτεΐνες αλληλεπιδρά προκειμένου να σχεδιάσει φάρμακα που θα μπλοκάρουν τη δράση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: