Δεν έχει νόημα να ξοδεύουμε μια περιουσία για αντιρυτιδικές κρέμες, λένε οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος σε έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sense Αbout Science.
Μετά από κλινικές δοκιμές στα πιο δημοφιλή προϊόντα του είδους, σε λοσιόν και κρέμες που περιέχουν κολλαγόνο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα προσφέρουν αμελητέα βελτίωση, και μάλιστα ανεξαρτήτως τιμής.
Και αυτό διότι τα μόρια του κολλαγόνου είναι τόσο μεγάλα ώστε ελάχιστα διεισδύουν στις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος. «Αν και πιστεύεται ότι το 60% μιας τέτοιας κρέμας απορροφάται από το δέρμα, η πραγματικότητα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος παραμένει στην επιδερμίδα » λέει ο Τζόναθαν Χάντγκραφτ, καθηγητής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η έρευνα έδειξε ότι έπειτα από 12 εβδομάδες χρήσης οι αντιρυτιδικές κρέμες που εξετάστηκαν εξομάλυναν κάπως τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αλλά ακόμη και τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα δεν κατάφεραν να μειώσουν το βάθος των ρυτίδων κατά περισσότερο από 10%, μια βελτίωση πρακτικά αόρατη στο μάτι.
«Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, τα προϊόντα αυτά βελτίωσαν ελάχιστα την εμφάνιση του δέρματος και δεν υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στην τιμή και στην αποτελεσματικότητα » δήλωσε
εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Η Sense Αbout Science ανέθεσε σε ένα εξειδικευμένο ευρωπαϊκό εργαστήριο να εξετάσει κρέμες κόστους από 20 έως 350 ευρώ οι οποίες σημειώνουν υψηλές πωλήσεις.
Κάθε κρέμα δοκιμάστηκε σε γυναίκες ηλικίας από 30 έως 70 ετών, οι οποίες στο μισό πρόσωπο χρησιμοποίησαν την κρέμα με το κολλαγόνο και στο άλλο μισό μια απλή υδατική κρέμα. Οι μεταβολές στο βάθος των ρυτίδων και στην τραχύτητα της επιδερμίδας εξετάστηκαν με μια οπτική συσκευή.
Η βελτίωση δεν ήταν ίδια σε όλες τις γυναίκες, σε κάθε περίπτωση όμως ήταν σχετικά περιορισμένη.
«Κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του γήρατος και την εμφάνιση των σημαδιών του στον άνθρωπο... Ούτε οι ορμόνεςούτε τα φάρμακαούτε τα διάφορα καλλυντικά που περιέχουν κολλαγόνα και ελαστίνες μπορούν να σταματήσουν τα σημάδια του χρόνου» λέει ο Ρίτσαρντ Γκάι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου