www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε στήσει απάτη εκατομμυρίων κατά του ΙΚΑ

Επιχειρηματίες-κατασκευαστές, λογιστές, υπάλληλοι δικηγορικού γραφείου μετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία στο οργανωμένο κύκλωμα της απάτης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος του ΙΚΑ, η οποία εξιχνιάσθηκε.


Το κύκλωμα όπως προέκυψε απο την προανάκριση που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δρούσε σε διαφορες περιοχές της χώρας, στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στην Αχαΐα, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα, στην Πιερία, στην Πρέβεζα και στις Σέρρες. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της απάτης είναι οτι σε μια έρευνα σε σπίτι κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 170.080 ευρώ, το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από επαγγελματικές δραστηριότητες. Για αυτό το λόγο η δικογραφία διεβιβάσθη στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων απο Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της απάτης ξεκινησαν μετά απο ελέγχους του ΙΚΑ σε εργοδότες που υπέβαλαν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και
μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, οι οποιες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.

Δόθηκαν οδηγίες και αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ενεργειών ηταν να αποδειχθεί οτι κάποιες απο τις εταιρείες δεν υφισταντο ή είχαν διακόψει την λειτουργια τους, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι δεν είχαν απασχοληθεί σε οικοδομικά έργα, αλλά είχαν αγοράσει τις ημέρες ασφάλισης έναντι αμοιβής, απο συγκεκριμένα ατομα.

Μετά την έρευνα ο Διοικητής του ΙΚΑ υπέβαλε 12 μηνύσεις στις αρμόδιες Αρχές. Οι μηνύσεις αφορούσαν ομάδα αγνώστων ατόμων που χρησιμοποιώντας 1262 ηλεκτρονικά ίχνη υπέβαλαν, μέσω Διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, δηλώνοντας εργαζόμενους και ημέρες απασχόλησής τους, που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση και αφορούσαν έργα, είτε εικονικά, είτε πραγματικά, με πιστωμένα ένσημα εν αγνοία των ιδιοκτητών τους. Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) και ακολούθως κατέβαλαν στους κατηγορουμένους το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό

Από το αρμόδιο τμήμα Διωξης Ηλεκτρονικου Εγκληματος διενεργήθηκε ψηφιακή ανάλυση στα ηλεκτρονικά ίχνη για να εντοπισθούν οι δράστες. Στο πλαίσιο της προανάκρισης διενεργήθηκαν 62 έρευνες και οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στην Προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: