www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

΄Ενας ψυχίατρος στο ενυδρείο σας

Είναι παραλληλόγραμμο, πολύχρωμο, συγκεντρώνει «ενοίκους» από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και φιλοξενεί οργανισμούς που δεν μπορούν να ζήσουν μακριά του.

Είναι ο μαγικός κόσμος των τροπικών ενυδρείων που μπορούν να αλλάξουν τους ρυθμούς της ζωής μας.

«Κάποιοι πελάτες μου από τότε που απέκτησαν ενυδρείο σταμάτησαν ουσιαστικά να βλέπουν τηλεόραση. Αρκούνται στο να παρακολουθούν τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας ».

Τα λόγια του ιδιοκτήτη του καταστήματος Αnimal Station κ. Νιντάλ Ρεζέκ, ενός φανατικού των ενυδρείων ο οποίος έκανε το χόμπι του επάγγελμα, περιγράφουν τον αντίκτυπο που έχει η κατοχή τού γυάλινου αυτού κόσμου στους ιδιοκτήτες του. Οι ευεργετικές συνέπειες των ενυδρείων στην ψυχική υγεία των ανθρώπων είχαν ήδη επισημανθεί από επιστημονικές έρευνες της δεκαετίας του ΄80. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης το ενυδρείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού πολλών φαρμακείων ή αιθουσών αναμονής σε νοσοκομεία και ιατρεία, και τα τελευταία χρόνια εντάσσεται σιγά-σιγά σε ανάλογους χώρους και στην Ελλάδα.

« Το ενυδρείο είναι ένα κομμάτι φυσικού περιβάλλοντος και μάλιστα τελείως διαφορετικό από την πόλη που ζούμε. Και μόνο να το κοιτάζεις λειτουργεί αγχολυτικά. Κάθε μέρα που θα το κοιτάξεις ανακαλύπτεις κάποια λεπτομέρεια που μέχρι πρότινος αγνοούσες » τονίζει ο μουσικός κ. Απόστολος Κετσελίδης, από τα πιο δραστήρια μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων του Ενυδρείου (ΠΣΦΕ),
www. aquarist.gr.

Ιδιαίτερα καθοριστική για την ψυχική ευεξία που προσφέρει το ενυδρείο είναι η ταυτόχρονη παρουσία πολλών διαφορετικών χρωμάτων σε αυτό. « Το να βλέπεις τα χρωματιστά ψάρια στο ενυδρείο είναι δεδομένο ότι θα σου βελτιώσει την ψυχική σου διάθεση. Συνήθως μάλιστα πρόκειται για χρώματα που δύσκολα συναντάμε στην καθημερινότητά μας στους τέσσερις τοίχους της μεγαλούπολης » τονίζει η χρωματολόγος κυρία Χρύση Φυτοπούλου.

Τα ψάρια Φρανκενστάιν

Αν η ψυχική υγεία των ανθρώπων προστατεύεται από τα ψαράκια των ενυδρείων, η εξίσωση δεν ισχύει και αντίστροφα. Ενα από τα δημοφιλέστερα ενυδρειακά είδη, ίσως επειδή η μορφή του μοιάζει με ανθρώπινη, είναι το λεγόμενο «παπαγαλόψαρο», που δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τα ενυδρεία όλου του κόσμου. « Η συγκεκριμένη μόδα ξεκίνησε από την Ασία και εδώ και πέντε χρόνια γνωρίζει τεράστια άνθηση » τονίζει ο κ. Κετσελίδης. « Το παπαγαλόψαρο,όχι μόνο δεν μπορεί να επιβιώσει στη φύση,αλλά ακόμα και μέσα στο ενυδρείο δυσκολεύεται. Λόγω της αδύναμης σπονδυλικής στήλης του δυσκολεύεται να κολυμπήσει » επισημαίνει ο κ. Ρεζάκ, ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους ιδιοκτήτες ενυδρείων που δεν πουλά τα συγκεκριμένα ψάρια για δεοντολογικούς, όπως λέει λόγους. Το παπαγαλόψαρο, πάντως, περνάει κι άλλα βάσανα στα χέρι του... καλλιτέχνη, που το δημιουργεί για να πουληθεί ακριβά. « Επάνω εφαρμόζονται ακόμη και τεχνικές βαψίματος. Η πρώτη είναι το βούτηγμα των ψαριών σε ένα υγρό που καθιστά ανοιχτά τα λέπια στο χρώμα, μετά το βούτηγμα τους στην μπογιά,και ένα τρίτο βούτηγμα σε στερεωτικό υγρό, πριν τα ψάρια, όσα επιζήσουν δηλαδή,ξαναγυρίσουν στο νερό τους.Η δεύτερη,είναι η έγχυση του χρώματος με σύριγγα σε επιλεγμένα σημεία του σώματος,η οποία σχεδόν πάντα οδηγεί σε καρκινογενέσεις » τονίζει ο κ. Κετσελίδης. Η τελευταία μόδα και αυτή εξ Ασίας προερχόμενη, είναι η χρήση του ψαριού ως... κόλλα Α4. « Με λέιζερ γράφεις πάνω στο ψάρι το όνομα σου ή ό,τι άλλο θες» τονίζει ο κ. Ρεζέκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: