Κατά 8,4% αυξήθηκαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το 2009 σε σχέση με το 2008 σε κατοικίες σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ένοικοι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο ενώ ορισμένες φορές έχουν απανθρακωθεί άτομα που εγκλωβίστηκαν από καπνούς ή φλόγες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται από αρμόδιους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής μετά από κάθε εκδήλωση φωτιάς προκύπτει ότι συνηθέστερες αιτίες είναι η αμέλεια των νοικοκυρών που φεύγουν από το χώρο της κουζίνας ξεχνώντας αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές, συνήθως βγαίνουν από το σπίτι έχοντας αφήσει αναμμένη τη κουζίνα, και τα ξεχασμένα αποτσίγαρα. Όπως λένε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής άλλες βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών σε κατοικίες είναι τα αναμμένα κεριά, τα καντήλια, η διαρροή από γκαζάκια, οι αναμμένες θερμάστρες αλλά και οι απορροφητήρες καθώς αν δεν έχει
αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη. Ακόμη και από σπίθες που προέρχονται από αναμμένο τζάκι μπορεί να εκδηλωθεί φωτιά μέσα σε σπίτια. Έχουν υπάρξει ωστόσο και περιπτώσεις που μια πυρκαγιά προέρχεται απο εμπρησμό απο πρόθεση.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το 2008 ξέσπασαν 4.762 φωτιές σε κατοικίες πανελλαδικά εκ των οποίων οι 1.994 στην Αττική. Ένα χρόνο μετά σε ολη τη χώρα εκδηλώθηκαν 5.166 πυρκαγιές εκ των οποίων οι 95 στο Λεκανοπέδιο. Σχετικά με τις πυρκαγιές σε κτίρια γραφείων το 2008 κατεγράφησαν 160 και το 2009 218.
Οπως μας είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Νίκος Τσόγκας οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι καθώς από μια σπίθα μπορεί να επέλθει η καταστροφή του σπιτιού. Επίσης σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά να μην αισθάνονται πανικό αλλά να επιχειρήσουν να τη σβήσουν. Αν παρόλα αυτά αντιληφθούν ότι δεν είναι σε θέση να τη σβήσουν να κλείσουν τη πόρτα του δωματίου όπου έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά ώστε να μην επεκταθεί και σε άλλους χώρους του σπιτιού και να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική.
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής συμπληρώνουν πως δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να υποχρεώνει τους ενοίκους να διαθέτουν πυροσβεστήρα ωστόσο η προμήθεια του μπορεί να αποβεί σωτήρια σε περίπτωση φωτιάς. Κατά την αγορά του θα πρέπει οι ένοικοι να διαβάσουν προσεχτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν και αν αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο χειρισμό να απευθυνθούν στη πλησιέστερη υπηρεσία της Πυροσβεστικής. Επίσης συμβουλεύουν τους πολίτες να μην αφήνουν στο σπίτι χωρίς προσοχή ανήλικα παιδιά και ηλικιωμένους με προβλήματα κίνησης καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν στις φλόγες.
Συμβουλές για το σπίτι
- Μην τοποθετείτε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά, μοκέτες κ.λ.π. Μπορεί να φθαρούν χωρίς να το αντιληφθείτε ή να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα με κίνδυνο πυρκαγιάς.
- Μην καρφώνεται οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά, χωρίς να είστε σίγουροι ότι δεν περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
- Όταν αποσυνδέετε κάποια συσκευή από το ρεύμα προσέξτε! Μην αγγίζεται τα γυμνά άκρα του φις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει συσσωρευμένο ρεύμα στη συσκευή, ικανό να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.
- Αποφεύγετε να τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, κοντά σε θερμάστρες κ.λ.π. Προσελκύουν τα άτομα, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν πολύ κοντά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει έτσι φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
- Μην τοποθετείτε στις ηλεκτρικές ασφάλειες σύρμα ή αλουμινόχαρτο, γιατί είναι επικίνδυνο.
- Όταν χρησιμοποιείται υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα, συσκευές, πρέπει να ξέρετε ότι είναι εύφλεκτα. Μην ανάβετε λοιπόν σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί από τα υγρά αυτά.
- Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με σπίρτα ή αναπτήρες, καθώς και με παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα επιβλέπετε.
- Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες οικοσυσκευές ή τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος πάνω σε αναμμένες εστίες.
- Τοποθετήστε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάστε τα καλά. Και κάτι πολύ σημαντικό, τοποθετήστε τα μακριά από κρουνούς της Πυροσβεστικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου