www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Απειλούνται μέρισμα επικουρικής και δώρο για 700.000 του Δημοσίου

Οι 200.000 πολιτικοί συνταξιούχοι και συνταξιούχοι αστυνομικοί αυτά τα Χριστούγεννα, πιθανότατα, θα λάβουν για τελευταία φορά 13ο μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.


Καταβολές κάνουν. Μέρισμα θα πάρουν;

Παράλληλα, οι αποδοχές αναμένεται να περικοπούν κατά το 1/3. Θίγονται επίσης οι 500.000 μελλοντικοί συνταξιούχοι που καταβάλλουν εισφορές και θα δουν τις αποδοχές τους να ψαλιδίζονται.

Για τον προϋπολογισμό του 2011 του Ταμείου, σύμφωνα με την εισήγηση του Διοικητικού
Συμβουλίου, προβλέπεται:

* Η κατάργηση του μερίσματος Χριστουγέννων και Πάσχα.

* Η μείωση του μερίσματος για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%.

* Η μείωση του κατώτερου μερίσματος κατά 35%.

* Η περικοπή του μηνιαίου μερίσματος σε όλους τους νέους συνταξιούχους κατά 10%.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο κόπηκε η 13η και η 14η κύρια σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), καθώς και τα επιδόματα και οι μισθοί σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο.

Ακριβώς αυτή η μείωση των αποδοχών (και η συνακόλουθη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) επέτεινε τα ήδη σοβαρά ταμειακά προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Και, μαζί με την έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων που προκάλεσε το νέο Ασφαλιστικό του περασμένου καλοκαιριού, ανετράπησαν όλες οι συνταξιοδοτικές προσδοκίες.

Ετσι, το ΜΤΠΥ καθυστερεί ήδη -ακόμη και δυο μήνες- τα καταβαλλόμενα ανά τρίμηνο μερίσματα, το Δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) καθυστερεί έως και 12 μήνες την απόδοση των συντάξεων και το Ταμείο Πρόνοιας καθυστερεί έως και 24 μήνες στην καταβολή του εφάπαξ.

Η ανισορροπία καταδεικνύεται μόνο από το γεγονός ότι κάθε χρόνο το ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου είναι προσαρμοσμένο να υποδεχτεί 5.000-6.000 συνταξιούχους και φέτος διεκδικούν παροχές κοντά στα 40.000 άτομα.

Καταλήστευση και ελαστικοποίηση

* «Για την κατάσταση του ΜΤΠΥ και τα ελλείμματα που παρουσιάζει δεν έχουν καμία ευθύνη οι ασφαλισμένοι, αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών του από τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία - συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του παγώματος των προσλήψεων, η ανασφάλεια και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

Και συνεχίζει: «Είναι απαράδεκτο και προκλητικό να αρνείται το Κράτος και η κυβέρνηση να καλύψει τα ελλείμματα του Ταμείου και να προσφεύγει στην εύκολη λύση περικοπής των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων».

Να σημειωθεί ότι οι 500.000 ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι (πολιτικοί και αστυνομικοί) πληρώνουν εισφορές 4% για το Μετοχικό και το μέσο μέρισμα υπολογίζεται στα 260 ευρώ το μήνα.

Μέρισμα από το Μετοχικό λαμβάνουν όλοι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι (Εφορίας, τελωνείων, Ταμεία, υπάλληλοι κεντρικής διοίκησης, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί κ.ά.) καθώς επίσης και οι αστυνομικοί, εκτός από όσους εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: