www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

«Πανευρωπαϊκή κοινή αγορά» ζητεί ο Πούτιν για την κρίση

Τη δημιουργία μιας «κοινής αγοράς» η οποία θα εκτείνεται «από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ» πρότεινε χθες ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν για να «εισπράξει» την αρνητική απάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
«Η απάντηση στην οικονομική κρίση θα πρέπει να είναι μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου η οποία θα καλύπτει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ειδικά στους τομείς της βαριάς βιομηχανίας και της ενέργειας» έγραψε ο κ. Πούτιν σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Ζeitung». «Θα έχουμε μια ηπειρωτική αγορά αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ» προσέθεσε.

Το «όχι» της κυρίας Μέρκελ ήταν ασαφές, αν και διατυπώθηκε διπλωματικά. «Φυσικά και υποστηρίζω την ιδέα δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας αλλά θα πρέπει να την αποθαρρύνω» δήλωσε στο Βερολίνο αναφερόμενη στην πρόταση του Πούτιν. «Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ρωσίας δεν δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση» προσέθεσε, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη δημιουργία της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ρωσίας, του
Καζακστάν και της Λευκορωσίας, κάτι που το Βερολίνο δεν εγκρίνει. Σήμερα ο κ. Πούτιν θα έχει συνομιλίες στη Γερμανία με την καγκελάριο της χώρας αλλά και κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες.

Ωστόσο η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε την προοπτική της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο ρώσος πρωθυπουργός έθεσε την ένταξη στον Οργανισμό, μαζί με την ελευθερία στις μετακινήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η έκδοση βίζας, ως τα πρώτα, απαραίτητα, βήματα για την πρόοδο της ιδέας του.

Ο ρώσος πρωθυπουργός διευκρίνισε πάντως ότι η πρόταση για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας- ΕΕ μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά και σε μεγάλο χρονικό διάστημα. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να σκεφθούν 20, 30 ή 50 χρόνια μπροστά» είπε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: