Η πολύωρη παραμονή μπροστά στην τηλεόραση και η παρακολούθηση βίαιων σκηνών στις κινηματογραφικές ταινίες και στα βιντεοπαιγνίδια «αναισθητοποιεί» τους εφήβους στη βία με αποτέλεσμα συμπεριφέρονται πιο επιθετικά, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η εν λόγω έρευνα, υπό τον δρα Τζόρνταν Γκράφμαν του Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό νευροεπιστήμης Social Cognitive and Affective Neuroscience, ενισχύει τα επιχειρήματα όσων ζητούν να μειωθεί δραστικά η βία στις κάθε είδους παραγωγές ταινιών, οι οποίες κατακλύζονται όλο και συχνότερα από αναπαραστάσεις βίαιων συμπεριφορών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 22 αγόρια ηλικίας 14 έως 17 ετών στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες περισσότερες βίαιες σκηνές παρακολουθούσαν σε μια οθόνη,
τόσο πιο απαθείς γίνονταν σταδιακά οι εγκεφαλικές αντιδράσεις τους στη βία, μελέτησαν με ειδικό εγκεφαλικό "σκάνερ" μαγνητικής απεικόνισης λειτουργικού συντονισμού τις αντιδράσεις του εγκεφάλου των εθελοντών την ώρα που εκείνοι παρακολουθούσαν σύντομα βιντεοκλίπ διάρκειας τεσσάρων δευτερολέπτων, τα οποία έδειχναν βίαιες πράξεις και είχαν ληφθεί από 60 διαφορετικές ταινίες.
Σύμφωνα με την μελέτη, η επίδραση των βίαιων σκηνών είναι "ύπουλη", διότι ο έφηβος εθίζεται περισσότερο στη βία όχι τόσο όταν παρακολουθεί σκηνές ωμής βίας, αλλά αντιθέτως οι συναισθηματικές αντιδράσεις του αμβλύνονται αποτελεσματικότερα όταν η εξοικείωση του με τη βία γίνεται "με το μαλακό".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου