www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η κόντρα Τσίπρα - Αλαβάνου φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα της διάλυσης

Τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις οριακές σχέσεις που έχουν διαµορφωθεί στο εσωτερικό του εγχειρήµατος. Τρεις µόλις µήνες µετά τη διάσπαση του Συνασπισµού και την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε χθες να παραδεχθεί πως «οι πολιτικές συµµαχίες δεν προχωρούν µε εκβιασµούς και καταναγκασµούς»


Υποστήριξε δε ότι δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνουν ανταγωνιστικά σχέδια απέναντι στον Συνασπισµό.

Παράλληλα, σε µία πρωτοφανή σε οξύτητα επίθεση προς το πρόσωπο του Αλέκου Αλαβάνου, χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο του κόµµατος εκβιαστή και τόνισε ότι η επιµονή του να είναι
υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική λειτουργεί υπονοµευτικά για το εγχείρηµα.

Η επίθεση του προέδρου του ΣΥΝ προς τον κ. Αλαβάνο αλλά και προς δυνάµεις του Μετώπου σχετίζεται άµεσα µε την υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και την άρνηση του Μετώπου να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση της Κουµουνδούρου.

Σύµφωνα όµως µε πληροφορίες προκάλεσε την οργή του κ. Αλαβάνου, ο οποίος σήµερα το πρωί ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου την κάθοδό του. «Δεν υπάρχει περίπτωση µετά τους χαρακτηρισµούς Τσίπρα ο Αλαβάνος να κάνει πίσω» έλεγαν χθες συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΝ.

Να σηµειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Αλαβάνο από το βήµα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ να δώσει εξηγήσεις, λέγοντας δηκτικά: «Οφείλουν εξηγήσεις ειδικά αυτοί που επένδυσαν σε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσµα και απουσίαζαν επιδεικτικά από την εκλογική µάχη του περασµένου Οκτωβρίου. Αυτοί που την ώρα που η ενότητα του κόµµατος τραυµατιζόταν µε επίδικο την παραµονή µας στον ΣΥΡΙΖΑ χλεύαζαν τον κόσµο του ΣΥΝ µιλώντας για “γλυκύ βραστό συνέδριο” και “φυτά εσωτερικού χώρου”», για να καταλήξει: «Επιτέλους, οι εκβιασµοί, οι µπλόφες, τα κόλπα δεν µπορεί να έχουν σχέση µε την κουλτούρα της Αριστεράς».

Με Μητρόπουλο ο ΣΥΝ

Την πρόταση της ηγεσίας του κόµµατος για στήριξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής επικύρωσε χθες η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισµού. Νωρίτερα ο εργατολόγος µε γραπτή δήλωσή του διευκρίνιζε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δηµοκρατική Συνεννόηση», καθώς και δυνάµεων της Αριστεράς, να συµµετάσχει σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο κοινωνικής αυτονοµίας.

Κατόπιν τούτου ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή τη στήριξη της υποψηφιότητας Μητρόπουλου «µε όλες µας τις δυνάµεις», λέγοντας ότι προωθεί τη συνάντηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς µε τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο.

Τη συγκεκριµένη απόφαση του οργάνου µετέφερε αργότερα η αντιπροσωπεία του Συνασπισµού στη συνεδρίαση της Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κάποιες από τις συνιστώσες, κυρίως αυτές που υποστηρίζουν το Μέτωπο Αλαβάνου, την απέρριψαν λέγοντας για µία ακόµη φορά ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Στο κενό έπεσε και η πρόταση για υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία είχε υποβληθεί στην αµέσως προηγούµενη συνεδρίαση της Γραµµατείας και παρά το γεγονός ότι το απόγευµα µε δήλωσή του ο Αλέκος Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της. Η κίνηση του κ. Αλαβάνου ερµηνεύτηκε όµως ως τακτική ελιγµού ούτως ώστε να µην κατηγορηθεί το Μέτωπο για το αδιέξοδο.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ πήρε τις οριστικές αποφάσεις του για την κάθοδό του θεωρώντας ότι µετά την επίθεση Τσίπρα δεν είχε περιθώριο άλλων κινήσεων. Η συνεδρίαση της Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε φορτισµένο κλίµα, ενώ εκπρόσωποι συνιστωσών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους χαρακτηρισµούς του Αλέξη Τσίπρα.

Κατόπιν όλων αυτών θεωρείται δεδοµένο ότι θα συγκροτηθούν δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια για την Αττική: Το ένα από την Κουµουνδούρου µε επικεφαλής τον Αλέξη Μητρόπουλο που θα εξασφαλίζει και τη στήριξη κάποιων δυνάµεων του ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο από το Μέτωπο Αλληλεγγύης µε επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο. Ο Συνασπισµός πάντως εµφάνισε χθες κάποιες διαρροές καθώς δύο µέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι Βαγγέλης Πιλάλης και Ράνια Ιωσηφίδου, δήλωσαν ότι «η υποψηφιότητα του συντρόφου Αλέκου Αλαβάνου πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουµε και γι’ αυτό πρέπει να προκριθεί».

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ


Δεδοµένη θεωρούσαν συνεργάτες του Αλέκου Αλαβάνου την αυτόνοµη κάθοδό του στις περιφερειακές εκλογές

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

ΕΝΑ ΝΕΟ µπρα ντε φερ ανάµεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Αλέκο Αλαβάνο συνιστά ο καβγάς στον ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής. Στελέχη της Κουµουνδούρου βλέπουν πίσω από την επιµονή αµφότερων στις θέσεις τους την προσπάθεια κυριαρχίας τού ενός στον άλλο, σε συνέχεια µιας κόντρας που άρχισε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 και συνεχίζεται µε την ίδια ένταση ακόµη και τώρα. «Ο Αλαβάνος δεν πρόκειται να αποσυρθεί εάν δεν εξαφανίσει τον Τσίπρα», αναφέρουν υψηλόβαθµοι παράγοντες του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι αν ο Τσίπρας έκανε πίσω στην υποψηφιότητα του πολιτικού του µέντορα, τότε ουσιαστικά θα έπρεπε να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόµµατος. Πάντως, όπως και να ‘χει, η εικόνα που παρουσιάζει σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει – λένε στελέχη του – αντίκτυπο στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναπόφευκτα το επόµενο διάστηµα θα κληθεί να εξηγήσει για ποιον λόγο, ενώ επεδίωκε την ενδυνάµωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξώθησε µε τους χειρισµούς του την κατάσταση στα άκρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: