www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μείωση του φόρου στα ακίνητα ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας ζητεί από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).


«Τις τελευταίες ημέρες φθάνουν σε χιλιάδες φορολογουμένων εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009 μαζί με την έκτακτη εισφορά, με τα οποία τους ζητείται να καταβάλουν απίστευτα ποσά, πολλαπλάσια σε σχέση με το ΕΤΑΚ 2008. Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καταβάλουν τα παραπάνω ποσά, γιατί τα περισσότερα ακίνητά τους είναι απρόσοδα (ξενοίκιαστοι χώροι, δεσμευμένα ή αναξιοποίητα οικόπεδα κλπ,) και σε πραγματική απόγνωση γιατί σήμερα τους είναι απολύτως αδύνατο να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, (ακόμα και σε εξευτελιστικές τιμές) ελλείψει αγοραστών», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «δυστυχώς τα επερχόμενα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2010 θα είναι περαιτέρω αυξημένα. Αν επίσης επαληθευτούν οι φόβοι για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% από το 2011, τότε τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2011 θα τους χρεώνουν φόρο, ανάλογα με την φορολογητέα αντικειμενική αξία, έως και 20πλάσιο του αρχικού
ποσού φόρου».

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, και ιδιαίτερα των επαγγελματικών ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τα εξής:

1. Τη μείωση των τιμών ζώνης σε πολλές υπερτιμημένες περιοχές, οι οποίες έχουν ήδη χάσει την αγοραστική τους αξία για διάφορους λόγους (εγκατάλειψη, γκετοποίηση, εγκληματικότητα κλπ.)

2. Τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας σε όλα τα επαγγελματικά ακίνητα της χώρας, τουλάχιστον κατά το 50% του πέραν της μονάδας ύψους του.

3. Την προσαύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτιρίων κατά 10-20%, λόγω της παλαίωσης του κτιριακού δυναμικού της χώρας μας.

4. Ειδικά για τα επαγγελματικά γραφεία, την αποσύνδεση της αντικειμενικής αξίας τους από το συντελεστή εμπορικότητας των ισογείων καταστημάτων και την προσθήκη μειωτικού συντελεστή έλλειψης χώρου υγιεινής αποκλειστικής χρήσης εντός του γραφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: