Δεν πρέπει να κοιμόμαστε ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο από επτά ώρες την ημέρα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, διότι διαφορετικά αυξάνονται οι πιθανότητες εμφράγματος, της κυριότερης αιτίας θνησιμότητας στις ΗΠΑ.
Με πέντε ώρες ύπνου ή λιγότερο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης στηθάγχης, της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό "Sleep" της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου και της Εταιρίας Ερευνών του Ύπνου και διεξήχθη από το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια.
Προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση το γεγονός ότι εάν κοιμόμαστε παραπάνω από εννέα ώρες
αυξάνεται κατά μιάμιση φορά ο κίνδυνος ανακοπής σε σχέση με τον μαγικό αριθμό των επτά ωρών.
Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι εκείνη κάτω των 60 ετών που κοιμάται λιγότερο από πέντε ώρες καθημερινά στη διάρκεια της νύχτας. Τριπλασιάζονται οι πιθανότητες σε αυτή την περίπτωση εμφάνισης καρδειοαγγειακών παθήσεων.
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα από το 2005 έως σήμερα.
Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από επτά ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημά του ανθρώπου.
Εκτιμούν ωστόσο ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος.
Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, έδειξε ότι μια περιστασιακή δόση γερού ύπνου στη διάρκεια του σαββατοκύριακου αποτελεί καλό "φάρμακο" για όσους συνήθως κοιμούνται λίγο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας.
Όμως ακόμα και ένας ύπνος δέκα ωρών κατά περιόδους ίσως δεν είναι τελικά αρκετός για να αναπληρώσει πλήρως τον χαμένο ύπνο και να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της χρόνιας έλλειψης ύπνου.
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου