www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Μέτρα υγιεινής για ασφαλέστερες φρέσκες σαλάτες και θαλασσινά

Τα νωπά, φυλλώδη λαχανικά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καλλιεργούνται υπό διάφορες συνθήκες και διατίθενται στο εμπόριο τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.


Δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά μετακινούνται κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας από το αγρόκτημα στο τραπέζι, μπορούν να μολυνθούν από παθογόνους παράγοντες, όπως η σαλμονέλα, ο Ε. coli, και ο ιός της ηπατίτιδας Α. Τα νέα μέτρα του Κώδικα προβλέπουν συγκεκριμένες οδηγίες για την παραγωγή, συλλογή, συσκευασία, επεξεργασία, αποθήκευση, διανομή, εμπορία και εκπαίδευση του καταναλωτή για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων.

Η οδηγία καλύπτει θέματα όπως ο έλεγχος των νερών άρδευσης, η ψύξη και αποθήκευση και το σωστό πλύσιμο των χεριών από τους καταναλωτές. Η Επιτροπή έδωσε επίσης ειδικές συμβουλές για το πώς να
ελέγχονται τα βακτηρίδια στα θαλασσινά σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση τροφιμογενών νόσων που προκαλούνται από βακτηριακά είδη που ονομάζεται Vibrio, οι οποίες συνήθως συνδέονται με την κατανάλωση θαλασσινών - ιδιαίτερα στρείδια που συχνά τρώγονται ωμά. Τα νέα μέτρα του Κώδικα θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: