www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Σούπερ ραντάρ στη γειτονιά µας

Σχεδόν έτοιµος να ενεργοποιήσει την αντιπυραυλική ασπίδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ο αµερικανικός στρατός, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», στο πλαίσιο «της βελτίωσης της άµυνας εναντίον µιας πιθανής πυραυλικής επίθεσης του Ιράν».


Αξιωµατούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συµφωνίας για την εγκατάσταση µιας ιδιαίτερα σηµαντικής βάσης ραντάρ είτε στην Τουρκία είτε στη Βουλγαρία. Η εγκατάσταση του συστήµατος ραντάρ, σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της πρώτης φάσης της ασπίδας το 2011. Παράλληλα µε την ανάπτυξη στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πλοίων του αµερικανικού ναυτικού εξοπλισµένων µε το αντιπυραυλικό σύστηµα Αegis, ο αµερικανικός στρατός εγκατέστησε βάση ραντάρ στο Ισραήλ το 2008 και πρόκειται να τοποθετήσει άλλο ένα σύστηµα ραντάρ σε χώρα του Περσικού Κόλπου. Ηδη στην περιοχή της Μεσογείου περιπολούν τέσσερα αµερικανικά αντιτορπιλικά και καταδροµικά εξοπλισµένα µε το σύστηµα Αegis, ο αριθµός των οποίων αναµένεται να τριπλασιαστεί τα επόµενα χρόνια.

Ο συνδυασµός όλων αυτών των οπλικών συστηµάτων θα δηµιουργήσει µια αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία θα αντικαταστήσει εκείνη που είχε ανακοινώσει ότι θα εγκαταστήσει στην Ανατολική Ευρώπη η
κυβέρνηση Μπους προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας.

Ερωτηµατικά πάντως δηµιουργεί η προοπτική εγκατάστασης ραντάρ στο έδαφος της Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα τον τελευταίο καιρό έχει θερµάνει πολύ τις σχέσεις της µε την Τεχεράνη και µάλιστα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε µεσολαβήσει µαζί µε τον βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα για να βρεθεί λύση στο θέµα του εµπλουτισµού ουρανίου και να τερµατιστούν οι διεθνείς κυρώσεις προς το Ιράν.

Τον Σεπτέµβριο του 2009 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα είχε ακυρώσει ένα από τα σχέδια για τη δηµιουργία αντιπυραυλικής άµυνας στην Ευρώπη που είχε αποφασίσει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους, το οποίο περιελάµβανε την εγκατάσταση βάσης ραντάρ στην Τσεχία και 10 συστηµάτων αναχαίτισης πυραύλων στην Πολωνία ώς το 2013. Το σχέδιο είχε προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, η οποία είχε κάνει λόγο για «απειλή στο κατώφλι» της παρ’ ότι η Ουάσιγκτον επέµενε ότι στόχος ήταν η αποτροπή επίθεσης µε πυραύλους µεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ετσι ο Οµπάµα προώθησε ένα άλλο σχέδιο άµυνας σε πιθανή ιρανική πυραυλική επίθεση, µε την εγκατάσταση συστηµάτων στη Νότια Ευρώπη, που δεν ενοχλεί τη Μόσχα. Αµεση ενηµέρωση

Τα συστήµατα των ραντάρ προσφέρουν, σύµφωνα µε το δηµοσίευµα της αµερικανικής εφηµερίδας, έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων από το Ιράν. Τα συστήµατα που θα τοποθετηθούν στη Βουλγαρία ή την Τουρκία και σε µία χώρα του Κόλπου, όπως και αυτά που λειτουργούν ήδη στο Ισραήλ, έχουν τεχνικές διαφορές και είναι σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, έχουν όµως σχεδιαστεί κατά τρόπο που επιτρέπει την ταυτόχρονη αξιοποίησή τους από τον στρατό των ΗΠΑ. Τα ραντάρ στο Ισραήλ χειρίζεται προσωπικό των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων και παρέχουν πληροφόρηση σε σκάφη του αµερικανικού πολεµικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Το 2015 θα εγκατασταθεί στο έδαφος της Ρουµανίας αντιπυραυλικό σύστηµα Αegis, ενώ το 2018 θα τοποθετηθούν ανάλογα συστήµατα και στην Πολωνία, καθώς και µια νέα γενιά πυραύλων αναχαίτισης SΜ-3. Η αντιπυραυλική ασπίδα αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑEGΙS


Αµερικανικά πλοία που πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξοπλισµένα µε την αντιπυραυλική ασπίδα
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: