www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Το δικό τους λίπασμα παράγουν οι κάτοικοι της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θέρμης, ήδη ξεπέρασαν τις 400 οι συμμετοχές των κατοίκων στο πρόγραμμα κομποστοποίησης φυτικών απορριμμάτων, που ξεκίνησε ο δήμος πριν από δύο μήνες, σε συνεργασία με τη σχολή Δασοπονίας του ΑΠΘ.

Για τις ανάγκες του προγράμματος ο δήμος Θέρμης προμηθεύτηκε και διαθέτει δωρεάν στους κατοίκους 1.100 ειδικούς κάδους κομποστοποίησης. Παρέχει ακόμη εκπαίδευση που υλοποιείται σε αλλεπάλληλους κύκλους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων κατοίκων.


Τα φυτικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μετατραπούν σε λίπασμα είναι: Φύλλα (χλωρά και
ξερά) αγριόχορτα (χωρίς ώριμους σπόρους), μαραμένα λουλούδια, ροκανίδια, πριονίδια (σε ανάμειξη με πράσινα μέρη), κλαδιά θάμνων, δένδρων, χαλασμένα φρούτα, φλούδες από φρούτα, χώμα από γλάστρες όταν ανανεώνονται, φύκια θαλάσσης, κατακάθια του καφέ, φύλλα τσαγιού, γρασίδι, γκαζόν, άχυρα και
ξερά χόρτα, τσόφλια από αυγά, λαχανικά της κουζίνας, κοπριές από κατοικίδια φυτοφάγα ζώα.

Τα οφέλη της οικιακής ανακύκλωσης φυτικών υλικών για τους κατοίκους είναι ότι παραμένουν στους πολίτες σε αντίθεση με όλες τις άλλες μορφές ανακύκλωσης. Δεν έχει κανένα κόστος παρά μόνο μερικά λεπτά της ώρας καθημερινά για να ξεχωρίσουν τα φυτικά υλικά από τα άλλα απορρίμματα. Το προϊόν της ανακύκλωσης είναι το καλύτερο εδαφοβελτιωτικό για δένδρα, λουλούδια και λαχανικά, ενώ συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος με έργα.

Επίσης γίνεται σταδιακή προετοιμασία για ένα σύστημα που απαγορεύει την ταφή των φυτικών υλικών στους ΧΥΤΑ και μελλοντικά θα επιβραβεύει οικονομικά τους πολίτες που έχουν μειώσει τα απορρίμματά τους, κάτι που είναι κανόνας στην Ευρώπη.

Τα οφέλη για το δήμο Θέρμης είναι ότι από τα οικιακά απορριμμάτων, τα φυτικά αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 28-35% ανάλογα με την εποχή και την περιοχή και, συνεπώς, η ανακύκλωση τους στην πηγή μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ και επιβαρύνουν το δήμο.

Επίσης, έχει πολύ χαμηλό κόστος υλοποίησης, καθώς δεν υπάρχουν μεταφορικά έξοδα και εργατικά, οι δαπάνες οικιακής ανακύκλωσης αποσβένονται σε διάστημα 6-8 μηνών, γίνεται εξοικονόμηση πόρων, ενώ ο δήμος εναρμονίζει τις δράσεις του σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: