www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Πράσινο φως για θεραπείες στον νωτιαίο µυελό

Με μια απόφαση που διχάζει ήδη, η αµερικανική Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων (FDΑ) άναψε το πράσινο φως στη χρήση βλαστοκυττάρων σε ασθενείς που αντιµετωπίζουν προβλήµατα στον νωτιαίο µυελό.


Η αµερικανική υπηρεσία είχε επιτρέψει τη χρήση για πρώτη φορά πέρυσι, αναθεωρώντας στη συνέχεια. Η ανάκληση της απόφασης δεν οφειλόταν σε ηθικούς λόγους αλλά σε λόγους ασφαλείας, καθώς σε εργαστηριακά πειράµατα στα ποντίκια είχε διαπιστωθεί ότι αυτός ο τύπος κυττάρων δηµιουργούσε κύστεις. Η FDΑ ανακάλεσε την απαγόρευση έπειτα από σειρά νέων πειραµάτων από την Geron, εταιρεία µε έδρα την Καλιφόρνια που είχε πρωταγωνιστήσει για την αποµόνωση του πρώτου ανθρώπινου βλαστοκύτταρου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οπως αναφέρουν οι «Νew Υork Τimes», η ανακοίνωση της Geron µε την απόφαση της FDΑ εκτόξευσε τις µετοχές της εταιρείας στα ύψη.

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, τα πρώτα τεστ σε ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις στον νωτιαίο µυελό θα πραγµατοποιηθούν σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας και θα αποτελέσουν
ουσιαστικά το πρώτο πείραµα του είδους στον άνθρωπο. Το πείραµα θα πραγµατοποιηθεί σε µικρό αριθµό ασθενών και, όπως εξηγούν οι ειδικοί, θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήµατος και ανοίξει ο δρόµος για την εφαρµογή της θεραπείας σε µεγαλύτερη κλίµακα. Για τη χρήση των βλαστοκυττάρων, πάντως, ενστάσεις δεν διατυπώνουν µόνο θρησκευτικές οργανώσεις αλλά και µερίδα επιστηµόνων που υποστηρίζουν ότι οι εργαστηριακές δοκιµές σε πειραµατόζωα δεν απέφεραν ελπιδοφόρα αποτελέσµατα.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: