www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Τώρα ξεκινάει το θρίλερ στην Έδραση Χ. Ψαλλίδας

Σε μία από τις πλέον δύσβατες ατραπούς οδηγείται ο κατασκευαστικός όμιλος Έδραση Χ. Ψαλλίδας, ο οποίος υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δίκαιου.


Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι ο αιτών για υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές του πρέπει να αποδεικνύει οικονομική αδυναμία, «παρούσα ή προβλέψιμη», χωρίς ωστόσο να βρίσκεται σε κατάσταση παύσης των πληρωμών του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η έξοδος από το «βαθύ τούνελ» φαίνεται ότι θα αργήσει δραματικά για την κατασκευαστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατασκευαστικός όμιλος που απασχολεί περισσότερα από 500 άτομα, φέρεται να διατηρεί σημαντικές οφειλές προς τους μηχανικούς που απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το μόνιμο προσωπικό, αλλά και τους προμηθευτές του.

Μάλιστα, η άλλοτε κραταιά κατασκευαστική φέρεται να έχει αφήσει απλήρωτους τους μηχανικούς της εδώ και έναν χρόνο, ενώ στους υπόλοιπους εργαζόμενους οι μηνιαίες αποδοχές φαίνεται ότι δεν
έχουν καταβληθεί τουλάχιστον για τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προμηθευτές της εισηγμένης έχουν ζητήσει την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, στο πλαίσιο της διεκδίκησης των χρηματικών απαιτήσεων, ενώ ήδη έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της κατασκευαστικής.

Ως αποτέλεσμα, με την Έδραση Χ. Ψαλλίδας να βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών, η ένταξή της στις ευεργετικές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, κρίνεται μετέωρη.

Έτσι, έμμεσοι και άμεσοι συνεργάτες της εταιρείας υποστηρίζουν ότι με "την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η Έδραση Χ. Ψαλλίδας επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, εωσότου το αρμόδιο δικαστήριο αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή απορρίψει την αίτηση".

Τί αναφέρει η διοίκηση

Από την πλευρά της, η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου επισημαίνει στο Capital.gr ότι η λήψη νομικών μέτρων κατά της εταιρείας δεν αφορά παρά μεμονωμένες περιπτώσεις, "οι οποίες δεν ξεπερνούν τις δύο και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές μέσω του άρθρου 99".

Η διαδικασία της συνδιαλλαγής

Η ένταξη σε διαδικασία συνδιαλλαγής συνεπάγεται τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και των κυριότερων πιστωτών, με σκοπό την άρση των οικονομικών δυσκολιών του οφειλέτη, τη συνέχιση της δραστηριότητας και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 103 του Πτωχευτικού Δικαίου το δικαστήριο δεν επικυρώνει την διαδικασία συνδιαλλαγής εάν:

- Ο οφειλέτης κατά τη σύναψη της συμφωνίας, βρίσκεται σε κατάσταση παύσης των πληρωμών

- Οι όροι της συμφωνίας δεν εξασφαλίζουν την διάρκεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας

- Θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία

Την ίδια στιγμή, εάν η εταιρεία υπαχθεί στο άρθρο 99:

- Προσωρινά, κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας αναστέλλονται τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, για την ικανοποίηση απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί πριν από τη σύναψη της συμφωνίας συνδιαλλαγής.

- Αναστέλλεται για την ίδια περίοδο η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, εκτός αν με αυτό επιδιώκεται η αποτροπή της απομάκρυνσης ή αφαίρεσης ή μετακίνησης κινητών πραγμάτων της επιχείρησης, τεχνολογικού ή μηχανολογικού εν γένει εξοπλισμού της που δεν έχει συμφωνηθεί και ενέχει τον κίνδυνο απαξίωσης της επιχείρησης του οφειλέτη.

- Αίρεται αυτοδικαίως η απαγόρευση ή κώλυμα έκδοσης επιταγών που είχε επιβληθεί στον οφειλέτη πριν από την έναρξη της διαδικασίας συνδιαλλαγής.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: