www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Υπέρ της ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ερντογάν

Την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέδειξε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.


Ο κ.Ερντογάν διαβεβαίωσε τον κ. Παπανδρέου ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το ιστορικό κτίριο του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την πλευρά του, ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αποκλεισμό της Γάζας και ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ερντογάν τις αποφάσεις που ομόφωνα πήρε πριν από δυο μέρες η Σοσιαλιστική
Διεθνής, στην οποία αντιπροσωπεύονται και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

Συνάντηση με τον Γκιουλ

Νωρίτερα, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει». είπε.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: