www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Φορο-ασυλία σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια

Σημαντική έκπτωση φόρου της τάξεως του 50% θα έχουν όσοι επαναπατρίσουν κεφάλαια τα οποία θα διαθέσουν για την αγορά ακινήτων, ομολόγων, μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων. Η επανεισαγωγή κεφαλαίων θα βοηθήσει τους κατόχους να δικαιολογήσουν τόσο τα τεκμήρια που επιβάλλει ο νέος φορολογικός νόμος όσο και το πόθεν έσχες. Όπως προβλέπει ο νόμος καθορίζεται παρακράτηση 5% για κεφάλαια που έρχονται πίσω στην Ελλάδα και 8% για όσα παραμένουν στο εξωτερικό.

Οι φορολογούμενοι που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό για τα οποία όπως αναφέρει ο νόμος “ συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου, σύμ­φωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις στην ημεδα­πή” έχουν πλέον δύο επιλογές:


α)Να τα φέρουν πίσω στην Ελλάδα σε προθε­σμιακό

λογαριασμό κατάθεσης διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον καταβάλουν φόρο με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) επί της αξίας των καταθέσεων. Δείτε το υπόδειγμα εδώ

β) Να τα αφήσουν στο εξωτερικό αλλά να πληρώσουν φόρο με συντελεστή οκτώ τοις ε­κατό (8%) στην αξία τους.Δείτε το υπόδειγμα εδώ.

Η παρακράτηση του φόρου γίνεται μέσω της τράπεζας η οποία μεσολαβεί στην μεταφορά για την πρώτη περίπτωση ενώ για όσα μείνουν στο εξωτερικό στην αρμόδια ΔΟΥ. Το υπουργείο προβλέπει ότι “με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων που εισάγονται εξαντλείται η φορολογική υπο­χρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει”.

Τονίζεται οτί δεν γίνεται έρευνα για το πως αποκτήθηκαν και λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίου. Επίσης τονίζεται ότι “αν τα κεφάλαια που εισάγονται τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο (2) έτη από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισήγαγε τα κεφάλαια ή τοποθετη­θούν σε αμοιβαία κεφάλαια ή διατεθούν τα κεφάλαια αυ­τά μέσα σε δύο (2) χρόνια από το χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφε­ται άτοκα το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που έ­χει καταβληθεί”.

Ακόμα αν επενδυθούν επιστρέφεται το μέρος του φόρου που αναλογεί στην αξία της επένδυσης. Ως επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας θεωρείται:

► η αγορά μετοχών ημεδαπής ανώνυμης εταιρίας,

►μεριδίων ημεδαπής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, η αγορά ολόκληρης επιχείρησης, καθώς και

►οποιαδήποτε άλλη επένδυση που αποβλέπει στην τόνωση της ελληνικής αγοράς.

Η επένδυση αυτή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιείται μέσα σε δύο (2) έτη από το χρόνο εισαγωγής των κεφαλαίων και περαιτέρω, να μην μεταβιβάζονται με οποιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία της επένδυσης πριν από τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας.

Για την επιστροφή του φόρου, το υπόχρεο φυσικό ή νομικό πρόσωπο υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας:

αα) το αναφερόμενο στην περίπτωση ε’ λογιστικό παραστατικό, και

ββ) τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτουν οι αναφερόμενες πιο πάνω επενδυτικές δραστηριότητες:

► προκειμένου για αγορά ακινήτων, το συμβολαιογραφικό έγγραφο,

► προκειμένου για ανέγερση οικοδομής, την οικοδομική άδεια και σε ιδιαίτερο φάκελο αντίγραφα των παραστατικών, σχετικά με το κόστος ανέγερσης,

► προκειμένου για αγορά μετοχών ημεδαπής ανώνυμης εταιρίας μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή μεριδίων ημεδαπής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, το συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., - προκειμένου για αγορά επιχείρησης, το συμφωνητικό που έχει συναφθεί και κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.,

► προκειμένου για μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φωτοτυπίες του εκδοθέντος πινακιδίου και κατάστασης κίνησης του χαρτοφυλακίου του επενδυτή από την Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Α.Ε.Π.Ε.Υ.) που αφορά στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του χρόνου αγοράς των μετοχών και του χρόνου υποβολής της αίτησης επιστροφής του φόρου.

►προκειμένου για αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, τα δικαιολογητικά διάθεσης και εξαγοράς του μεριδίου

► προκειμένου για αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, το παραστατικό της μεσολαβούσας τράπεζας, καθώς και την αναφερόμενη στην παράγραφο 2 της αριθ. 1082758/11163/Β0012/ΠΟΛ.1104/15.10.2004 κοινής απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β’1628) βεβαίωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, από την οποία προκύπτει η διακράτηση του τίτλου.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: