www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Άρειος Πάγος:Απαγορεύεται η αφαίρεση από το μισθό οφειλών εργαζομένων προς τον εργοδότη

Ο εργοδότης δεν μπορεί να συμψηφίσει στο μισθό εργαζομένου οφειλή του τελευταίου προς αυτόν, σύμφωνα με το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου Και αυτό γιατί ο μισθός είναι απόλυτα αναγκαίος για την διατροφή του εργαζομένου και της οικογένειας του.


Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε πως οι οφειλές του εργαζομένου προς τον εργοδότη του μπορούν να συμψηφιστούν στην αποζημίωση απόλυσης.

Αφορμή στάθηκε προσφυγή εργαζομένου, ο οποίος είχε προσφύγει στην Δικαιοσύνη, διεκδικώντας του πλήρη αποζημίωση απόλυσης του υποστηρίζοντας ότι η μειωμένη αποζημίωση που του έδωσε ο εργοδότης του είναι παράνομη με

συνέπεια να είναι παράνομη και η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του. Η μειωμένη αποζημίωση δόθηκε επειδή ο εργοδότης υποστήριζε ότι ο μισθωτός του όφειλε χρήματα.

Ο ΄Αρειος Πάγος έκρινε άκυρη την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας, καθώς ο εργοδότης δεν έδωσε πλήρη την νόμιμη αποζημίωση στον εργαζόμενό του, αλλά παρακράτησε τις οφειλές του προς αυτόν, όπως υποστήριζε ο εργοδότης. Κρίθηκε δε άκυρη γιατί ο συμψηφισμός δεν ήταν έγκυρος καθώς σύμφωνα με όλα τα δεδομένα και τις μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον του Πρωτοδικείου και Εφετείου, δεν αποδείχθηκε η οφειλή του εργαζομένου.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: