www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Αντιδρούν στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους οι συμβολαιογράφοι

Την αντίθεσή τους στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους εκφράζουν οι συμβολαιογράφοι, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο των συμβολαιογράφων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην άσκηση της δημόσιας συμβολαιογραφικής υπηρεσίας οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού», δεδομένου ότι «ο
συμβολαιογράφος, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα, δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά άμισθος δημόσιος λειτουργός, στον οποίο έχει εκχωρηθεί μέρος της δημόσιας εξουσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 21 από τα 27 κράτη- μέλη, στα οποία ισχύει και εφαρμόζεται ο θεσμός του συμβολαιογράφου "λατινικού τύπου", σύμφωνα με τον οποίο ο συμβολαιογράφος (πάντοτε νομικός) επιλέγεται με αυστηρές διαδικασίες και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του δημοσίου λειτουργού, τα οποία του ανατίθενται από το κράτος».

Όπως εξήγησε, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο θεσμός του συμβολαιογράφου λατινικού τύπου δεν υφίσταται μόνο στα τρία κράτη με αγγλοσαξονικό δίκαιο (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία και Κύπρος) και στα τρία σκανδιναβικά κράτη (Σουηδία, Φιλανδία και Δανία).

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος, ο συμβολαιογράφος υπάγεται στη δικαστική εξουσία, ασκεί δε δημόσια υπηρεσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της συντονιστικής και πρόσθεσε: «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο συμβολαιογράφος δεν έχει ελάχιστη αμοιβή, αλλά συγκεκριμένη αμοιβή, η οποία ορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η είσπραξη της αμοιβής αυτής είναι υποχρεωτική, χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Βλαχάκης επεσήμανε πως «εάν αποφασισθεί ότι στην Ελλάδα, παρά τα ισχύοντα στις λοιπές χώρες τις Ε.Ε., όπου εφαρμόζεται ο θεσμός, οι παρεχόμενες από το συμβολαιογράφο υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται από οποιονδήποτε νομικό, ο οποίος θα εισέρχεται στον κλάδο χωρίς περιορισμούς και εξειδίκευση, το αποτέλεσμα θα είναι η διασάλευση της ασφάλειας δικαίου. Η επίλυση των προβλημάτων, τα οποία μετά βεβαιότητος θα προκληθούν από την κατάρτιση άκυρων - ακυρώσιμων συναλλαγών, θα δημιουργήσουν για τα εμπλεκόμενα μέρη ένα πολύ μεγάλο "εκ των υστέρων" κόστος (χρήμα - χρόνος), το οποίο και θα καλούνται να πληρώσουν, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη».

Η συντονιστική επιτροπή προτείνει, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους στις συναλλαγές της μεταβίβασης ακινήτων από κάθε αιτία (πώληση, γονική παροχή κ.λ.π.), να διεκπεραιώνεται από το συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, καθώς και να επιταχυνθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η διαδικασία τροποποίησης του «Κώδικα περί Συμβολαιογράφων» και η ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας και να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα ο θεσμός του «υπό άσκηση συμβολαιογράφου», επί πενταετία.

«Στόχοι μας είναι αφενός μεν οι εισερχόμενοι στον κλάδο συμβολαιογράφοι να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της νομικής πολυπλοκότητας, αφετέρου δε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό παραβατικότητας μεταξύ των συμβολαιογράφων, το οποίο, πρέπει να τονισθεί ότι και σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ανερχόμενο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στο 0,3%», τόνισε ο κ. Βλαχάκης.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των συμβολαιογράφων, σημείωσε πως «με δεδομένη τη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, συζητάμε την αναδιαμόρφωση των προσδιορισμένων συμβολαιογραφικών αναλογικών αμοιβών, με θέσπιση συντελεστών μειούμενων κλιμακωτά, αυξανομένης της αξίας της σύμβασης και καθήλωση στα σημερινά χαμηλά επίπεδα των, ούτως ή άλλως συμβολικών, παγίων αμοιβών μας».

Όπως δήλωσε, οι συμβολαιογράφοι δέχονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να συμμετάσχουν στο διάλογο για μείωση των τιμών σε επιμέρους συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως είναι οι συμβάσεις μεγάλης αξίας.

Αναφερόμενος στους ελέγχους των φορολογικών αρχών, που διαπίστωσαν παραβάσεις, ο κ. Βλαχάκης παρατήρησε ότι το 50% των ελεγχθέντων συναδέλφων του βρέθηκε να διαπράττει παραβάσεις, διευκρινίζοντας πως «το 23,5% εξ' αυτών των παραβάσεων αφορούν τυπικές παραβάσεις, όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων για αντίγραφα συμβολαίων, κάτι για το οποίο δεν υποχρεούνται οι συμβολαιογράφοι να εκδίδουν. Ακόμη, το 8% των παραβάσεων αφορά τη μη επίδειξη φορολογικών βιβλίων».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: