www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

'Ενα χοτ-ντογκ την ημέρα, τον γιατρό φέρνει πιο κοντά

Η κατανάλωση έστω και 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά, όπως είναι τα λουκάνικα και το μπέικον, αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας κατά 42% ή διαβήτη κατά 19%, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το ακατέργαστο κόκκινο κρέας δεν φαίνεται να είναι το ίδιο επιβλαβές. Δεν διαπιστώνεται τέτοιος κίνδυνος από την κατανάλωση ακόμα και

διπλάσιας ποσότητας κόκκινου μη επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα, όπως βοδινού, αρνιού ή χοιρινού.


Δεδομένου, πάντως, ότι και στις δύο μορφές κρέατος υπάρχουν ανάλογες ποσότητες χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών, εκτιμούν ότι η διαφορά τους, όσον αφορά την επίπτωση στην υγεία, οφείλεται στο αλάτι και στα άλλα συντηρητικά που προστίθενται στο κατεργασμένο κρέας.

Επίσης, πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι τα συντηρητικά μπορούν να προκαλέσουν αρτηριοσκλήρυνση και να μειώσουν την ανεκτικότητα στη γλυκόζη.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις της αμερικανικής και της βρετανικής βιομηχανίας κατεργασμένου κρέατος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με αυτά τα συμπεράσματα, θεωρώντας ότι πρόκειται απλώς για υποθέσεις που δεν έχουν αποδειχτεί και τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες. Όπως είπαν, δεν χρειάζεται οι καταναλωτές να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Circulation" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, αξιολόγησε τα ιατρικά αποτελέσματα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από δέκα χώρες.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: