www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ευρωζώνη: Στο 1,5% ο πληθωρισμός Απριλίου

Στο 1,5% ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Απρίλιο από 1,4% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%.


Στην ΕΕ των 27, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2% από 1,9%

που ήταν το Μάρτιο, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,4%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία (-2,8%), στην Ιρλανδία (-2,5%) και στη Λιθουανία (0,2%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (5,7%), την Ελλάδα (4,7%) και τη Ρουμανία (4,2%).

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία τους τελευταίους 12 μήνες (Απρίλιος 2010 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009), οι τιμές των καυσίμων για μεταφορές αυξήθηκαν κατά 19,5%, οι τιμές των καυσίμων θέρμανσης κατά 31,8%, των προιόντων καπνού κατά 6,0%, των ασφαλειών αυτοκινήτων κατά 5,0%, των λαχανικών κατά 4% και των κοσμημάτων-ωρολογιών κατά 6,5%.

Αντίθετα, υποχώρησαν οι τιμές στις τηλειπικοινωνίες κατά 0,8%, στα γαλακτομικά και αυγά κατά 2,4%, στα αυτοκίνητα κατά 0,6%, στα πακέτα διακοπών κατά 6,1% και στο φυσικό αέριο κατά 6,4%.

Βρετανία: Σε υψηλό 17 μηνών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Στη Βρετανία, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των αλκοολούχων ποτών και των ειδών καπνού, στη γυναικεία ένδυση και στα είδη διατροφής.

Όπως ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3,7% έναντι αύξησης 3,4% που είχαν σημειώσει το Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδό τους κατά 3,5%.

Η επιτάχυνση αυτή του πληθωρισμού υποχρεώνει την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να εξηγήσει, με επιστολή της στον νέο υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός παραμένει περισσότερο από 1% πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας (2%).

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν κατά 0,6%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: