www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΜΙG: Πώληση του κλάδου αρτοποιίας-ζαχαρωδών της Vivartia

Την πώληση του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia σε κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής το σαουδαραβικό όμιλο Olayan και το Σπύρο Θεοδωρόπουλο προς 730 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Marfin Investment Group (MIG).


Στη σχετική της ανακοίνωση σημειώνει τα ακόλουθα:

«Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει σήμερα την συμφωνία για την πώληση του 100% του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia, ο οποίος θα αποσχισθεί και θα εισφερθεί σε νέα εταιρεία με την ονομασία Chipita σε κοινοπραξία επενδυτών της οποίας ηγούνται ο όμιλος Olayan και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia, έναντι συνολικού τιμήματος 730 εκατ. ευρώ από τα οποία 327 εκατ. ευρώ είναι δανειακές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η νέα εταιρεία. Το τίμημα ανταποκρίνεται σε πολλαπλασιαστή 12,6 επί
του EBITDA 2009, που είναι σημαντικά υψηλότερος από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς καθώς και από ανάλογους πολλαπλασιαστές σε συγκρίσιμες συναλλαγές».

Προστίθεται ακόμη πως η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομικής απόσχισης του κλάδου από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Vivartia.

Επιπλέον για διάστημα τεσσάρων ετών η Vivartia και η MIG διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς ποσοστού έως το 30% της Chipita ΑΒΕΕ στην σημερινή τιμή πώλησης αυξημένη κατά 10% τον πρώτο χρόνο και 5% για κάθε επόμενο έτος. Επίσης, για διάστημα πέντε ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Vivartia και η MIG δικαιούνται να πάρουν το 30% της υπεραξίας από ενδεχόμενη πώληση της Nonni's, θυγατρικής της Chipita στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως η συναλλαγή θα έχει πολύ σημαντική θετική επίπτωση στον ισολογισμό της Vivartia και συγκεκριμένα: «Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης το καθαρό χρέος της εταιρείας θα μειωθεί από €891 εκατ. στο τέλος του 2009, σε €293 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά €598 εκατ. Από αυτά οφειλές ύψους €327 εκατ., αναμένεται να αναληφθούν από την Chipita ΑΒΕΕ ενώ η υπόλοιπη μείωση δανειακών υποχρεώσεων θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση του τιμήματος μειώνοντας σημαντικά την έκθεση της εταιρείας σε χρέη και κινδύνους αυτή την δύσκολη περίοδο των έντονων αναταράξεων τόσο για την ελληνική οικονομία αλλά και την αγορά γενικότερα.

Επιπλέον, η Vivartia θα διατηρήσει σημαντική ρευστότητα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη των υπολοίπων δραστηριοτήτων της. Τέλος, εκτιμάται ότι από την μεταβίβαση θα προκύψει μείωση δαπανών που σχετίζονται με αποπληρωμές τόκων τουλάχιστον €25 εκατ. ετησίως, ενισχύοντας σημαντικά την προοπτική κερδοφορίας της Vivartia στο μέλλον».

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Vivartia που ανασχηματίσθηκε άμεσα ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανέλαβε την θέση του Προέδρου και ο κ. Διονύσιος Μαλαματίνας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ο κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος παραιτήθηκε από την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπως και οι κύριοι Βασίλειος Φουρλής και Θεμιστοκλής Μακρής από μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού της Εταιρείας τα παραιτηθέντα μέλη δεν θα αντικατασταθούν.

Εξελέγη ως προσωρινό ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση ο κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: