www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Αβγό στο πρωινό, «σύμμαχος» της δίαιτας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η κατανάλωση αβγών στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον αγώνα ενάντια στα περιττά κιλά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Νutrition Research». Οι επιστήμονες είδαν ότι η κατανάλωση αβγών το πρωί βοηθά στη μείωση κατανάλωσης θερμίδων ως και κατά 18% μέσα στην ημέρα. Και αυτό διότι η πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 21 άνδρες: τη μία ημέρα οι εθελοντές έφαγαν πρωινό το οποίο περιελάμβανε τρία αβγά και μιάμιση φέτα ψωμί του τοστ. Τη δεύτερη ημέρα έφαγαν πρωινό που περιείχε ένα ατομικό ψωμάκι, τετηγμένο τυρί χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Και τα δύο πρωινά περιείχαν τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων. Ωστόσο μετά το πρωινό που βασιζόταν στην πρωτεΐνη των αβγών οι άνδρες κατανάλωσαν
112 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό σε σύγκριση με όσους είχαν φάει πρωινό με πολλούς υδατάνθρακες. Στο τέλος της ημέρας κατανάλωσαν τελικώς 400 λιγότερες θερμίδες μετά το πρωινό με αβγά.

Εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, η οποία «πυροδοτεί» την πείνα, ήταν σημαντικά υψηλότερα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων στο πρωινό.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση αβγών στο πρωινό στο πλαίσιο δίαιτας βοήθησε υπέρβαρα άτομα να χάσουν 65% περισσότερο βάρος.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: