www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα συστήνει ο Ρεν

Σύσταση στη χώρα μας για επέκταση των μέτρων περικοπής των δαπανών του δημόσιου τομέα και στον ιδιωτικό απηύθυνε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.


Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το πώς χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα μπορέσουν στο μέλλον να κινητοποιήσουν τους παράγοντες ανάπτυξης, θα μπορέσουν να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και εάν για αυτό θα χρειάζονται ευρωπαϊκή βοήθεια, σημείωσε πως είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, διευκρινίζοντας όμως πως αυτό εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση έδειξε καθαρά ότι πλέον η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη παρά το γεγονός ότι γίνονται μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης. Ο φόβος που υπάρχει πλέον παντού είναι εκείνος
της ανεπαρκούς ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα, σημείωσε. Ο στόχος πρέπει να είναι ένας, τόνισε, αυτός της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και γιʼ αυτό το λόγο χρειάζεται η Ευρώπη να μεταβάλει τον τρόπο δράσης και τη στρατηγική της.

Ενίσχυση συντονισμού - δημοσιονομικής παρακολούθησης

Σύμφωνα με το Φιλανδό επίτροπο, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έδειξαν καθαρά ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής και η δημοσιονομική παρακολούθηση στις χώρες της ευρωζώνης. Χρειάζεται πλέον η δημιουργία μιας πραγματικής και γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, επισήμενε ο κ. Ρεν.

Το ζήτημα αυτό, είπε, συζητήθηκε στο Κολλέγιο των κοινοτικών επιτρόπων χθες, ενώ αύριο θα συζητηθεί από τους υπουργούς οικονομικών στο Eurogroup και στο Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία. Τόνισε επίσης ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες, εάν όχι η κορυφαία, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Ο. Ρεν ανέφερε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής η Συνθήκη της Λισσαβόνας παρέχει εκείνα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, όπως είναι το άρθρο 136 ενώ και το Εurogroup πλέον έχει στη διάθεσή του περισσότερα εργαλεία για την καλύτερη παρακολούθηση και εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις μεγάλοι στόχοι: Η ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, η καλύτερη και πληρέστερη δημοσιονομική παρακολούθηση και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων.

Σε ό,τι αφορά στον πρώτο στόχο, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της συμμόρφωσης των κρατών μελών στα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα προληπτικά αλλά και διορθωτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, είπε. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, συνέχισε, πέρα από την καθαρά δημοσιονομική παρακολούθηση ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις ανισορροπίες στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στα κράτη μέλη, που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό δημιουργίας διαχείρισης κρίσεων, ο Επίτροπος είπε ότι ο ad hoc μηχανισμός που συζητήθηκε την Κυριακή για την Ελλάδα, εξυπηρετεί μεν την άμεση ανάγκη που αντιμετωπίζει η χώρα ωστόσο η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων, που θα χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση και θα δίνει ισχυρά αντικίνητρα στα κράτη μέλη (στο να προσφύγουν σε αυτόν) ενώ θα διέπεται και από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: